Voksne og eldre

Er du voksen eller eldre, anbefales det at du er i aktivitet minimum 30 minutter hver dag. Hvis aktiviteten gjør at du blir varm og andpusten, får du ekstra godt utbytte. Legg gjerne opp til en daglig tur ut, i tillegg til aktivitet i hjemmet.  

Mindre stillesitting og mer fysisk aktivitet gjennom daglige gjøremål, er gull verdt for helsen og gir overskudd i hverdagen. Gå gjerne den ekstra turen opp trappa for å hente en skitten kopp som skal i maskinen - alle monner drar! Mer hverdagsaktivitet bedrer ikke bare formen, men forbrenningen også.  

Kanskje kan du bruke den spesielle tiden vi opplever nå til å nå nye mål for fysisk aktivitet? Regelmessig fysisk aktivitet gjør oss bedre rustet til å mestre hverdagens krav og utfordringer.  


Tips til aktiviteter for voksne og eldre:

  • Bryr opp stillesitting. Bestem deg for at du ikke skal sitte mer enn en halv time i slengen. Gjør litt husarbeid, ta noen turer i trappa, gå litt rund mens du ringer til en du har kjær.
  • Gå på tur ut av huset hver dag. Været er noe ustabilt på denne tiden, men ikke tenk at været skal hindre deg. Ta på gode klær og brodder om det trenges!
  • Sett deg oppnåelige mål – ingen nordmenn skal delta på OL i Japan i år. Husk at litt aktivitet er bedre enn ingen!
  • Salten Friluftsråd har ei flott nettside med mye inspirasjon.
  • Følg med på Frisklivssenteret hamarøyhallen sin facebookside. Der vil fysioterapeut Hanne Ellingsen hver mandag dele tips og videoer til øvelser du kan gjøre hjemme. Fint for alle – og spesielt de som er i karantene elle isolasjon.

Vi er heldige som bor i et område med uendelige friluftsmuligheter og god plass – nå er tiden for å benytte seg av det så fremst du ikke er i isolasjon. 

Sett gjerne opp litt lengre turmål i helger, og bestem deg for å utforske områder du ikke har vært i før dersom du har muligheten til det. De mest strabasiøse turene anbefaler vi likevel at du venter med - vi skal ikke belaste helsevesen og frivillighet mer enn nødvendig nå. Hold deg til turstier og følg generelle råd.

Barn og unge

Barn og unge bør være i fysisk aktivitet minimum 60 minutter hver dag. Dette kan være utfordrende å få til nå som faste fritidsaktiviteter, skoler og barnehager er stengt. Får dere til å hjelpe barna til aktivisering, får dere mye igjen for innsatsen!  

Aktiviteten bør være allsidig og intensiteten både moderat og hard. Minst tre ganger i uka bør aktiviteten være med høy intensitet, og inkludere aktiviteter som gir økt muskelstyrke og styrker skjelettet. Sørg for å le​gge til rette for glede, sosialt felleskap og mestring under aktivitetene. 

Og hvordan få til det - om du sitter med hjemmekontor, er hjelpelærer og gjerne har barnehagebarn hjemme i tillegg? Når gråværet er som verst og sørpa rekker deg til anklene kan det være vanskelig å være kreativ. Vårt beste tips til familier er å senke terskelen for hva dere skal oppnå hver dag. Det aller viktigste nå, er å tilrettelegge for å ha det fint sammen.  


Tips til aktiviteter for barn og unge:

  • Lag en ukesplan for variert aktivitet. Sjekk været for uka, slik at aktivitetene til en viss grad kan tilpasses.  
  • Få barna med på husarbeid. La toåringen være med å vaske gulvet. Det blir garantert søl, men også både aktivitet og glede om du på forhånd har bestemt deg for at det ikke gjør så mye om vasken tar litt lengre tid enn normalt.  
  • Lav terskel – merker du at ungene begynner å bli rastløse, lag en enkel stafett rundt huset, med medalje etter runde fem. Husk å heie – finn gjerne frem flagg! 
  • Lag «turbingo». Du kan laste ned fra internett, eller lage sjøl. Tilpass til alder: En treåring kan synes det er gøy å lete etter bæsj – mens en på 11 kanskje ikke syns det er like kult.  
  • Ta barna med på planlegging av tur – hvor vil de dra? Hva vil de ha med seg?  
  • Sjekk ut Salten friluftsråd sin daglige aktivitetskonkurranse #kofførsittinne. Her kan dere vinne fine premier!  
  • Legg opp til fellesaktiviteter. Større selvstendige barn kan gjerne også ha glede av en joggetur alene med musikk på ørene. 
  • Gå turer i nærmiljøet, i skogen, utforske terreng og underlag ved ulike årstider – med vann, snø, is, mose, røtter, gress, asfalt og strand. Er det noe mange av oss har flust av nå, så er det tid. Her kan vi lære av våre minste barn, som er i «nuet» og er opptatt av det som befinner seg rett fremfor nesen vår. Vær med, og vær nysgjerrig.

Bjørn Godal i Salten Friluftsråd gir oss sine lokale utendørstips

Ta i bruk fjæra. Her kan du gå både kort og langt. Dra på skattejakt eller feste blikket i horisonten, sett deg ned eller stren av gårde. I fjæra er våren i anmarsj. Tjelden har kommet tilbake, isen smelter og de første spirene stikker fram. Matfatet i fjæra er også på det beste nå. Blåskjell, Hjerteskjell og strandsneile er god mat, og ifølge blåskjellvarselet er skjellene helt trygge nå. Sneiler kan du spise året rundt. Blåskjellene bør du helst plukke der det er berg for å slippe å få munnen full av sand når delikatessen skal nytes. Oppskrifter og tips finner du masse av på nettet. Tang og tare er også god og sunn mat som er på sitt beste nå. 

Tipsene til steder er her så mange, men de fineste fjærene nå vender ut mot Vestfjorden eller mot sør. 

Vil du ta skiene fatt, er det mye snø i fjellet og i innlandet. Værvarselet er så vidt vi også kan se godt. Vi blir nå oppfordra til å ha spesielt gode marginer når vi er på tur nå for å unngå skader. De heftigste toppturene bør vi derfor la være. Men ingen grunn til å la skiene ligge av den grunn. Ulvsvågskaret og områdene videre innover derfra har mange og fine turmuligheter. Det samme har vi i Vettfjellet, i Sagvassdalen og Kråkmofjellet. I Steigen lokker løypene i Nordfolda med fine forhold. Foldstranda, Botnfjellet, Åsjordmarka og Lilandsmarka har også fine områder for ski nå. 

Vil du ha litt inspirasjon til utendørs lek, kan du gå inn på siden: frilfuft.salten.no/fullfras og se på noen av oppgavene som ligger der. 


Ønsker du flere tips om fysisk aktivitet og trim? Gå inn på helsenorge.no sin sine – her finner du tips til aktivitet, apper og turer.