De andre nye marine verneområder i Nordland er: 

  • Innervisten marine verneområde i Vevelstad kommune  
  • Nordfjorden marine verneområde i Rødøy kommune  
  • Karlsøyfjorden marine verneområde i Bodø kommune 

Fylkesmannen i Nordland informerer om at de marine verneområdene er opprettet med hjemmel i Naturmangfoldloven. Foredraget til kongelig resolusjon, forskrifter og kart over områdene kan lastes ned fra fylkesmannens nettsider.  

Berørte gårds- og bruksnummer (gnr/bnr) i de ulike kommunene er gjengitt i § 2 i verneforskriftene. Miljøverndepartementet vil sørge for at vedtaket tinglyses på vedkommende gnr/bnr. Det gjøres oppmerksom på at verneforskriften gjelder i tillegg til annet lovverk og at det derfor kan være nødvendig med tillatelse både etter verneforskriften og etter for eksempel plan- og bygningsloven eller havressursloven før tiltak eventuelt kan gjennomføres.  

Erstatning i forbindelse med vern reguleres av naturmangfoldloven § 50 og § 51. Grunneiere og rettighetshavere krav på erstatning når et vernevedtak medfører økonomisk tap som følge av at en igangværende bruk blir vanskeliggjort. Restriksjonsnivået for verneområdet fremgår av verneforskriften for det enkelte område. Som igangværende bruk regnes den bruk som faktisk foregår på vernetidspunktet, i motsetning til bruk som har opphørt eller ikke kommet i gang. Det gjøres oppmerksom på at retten til erstatning for restriksjoner på bruksendring som krever offentlig tillatelse (f.eks. tidevannkraftverk), kun gjelder hvis slik tillatelse var gitt før det ble kunngjort oppstart av verneplanarbeidet.  

Alle krav om erstatning må sendes til Fylkesmannen innen 23.oktober 2020. 

Last ned brevet fra Fylkesmannen.