Det er Drag skole i Hábmera suohkan - Hamarøy kommune som har samisk profil og undervisning på lulesamisk. Elever i andre skoler ønsker også lære seg samisk.

Erle Hopland går på femte trinn på Oppeid og har lulesamisk som andre språk fra august 2020. -Det hørtes spennende til å lære meg lulesamisk, sier hun. -Det er litt vanskelig fordi de meste ord ligner ikke på norsk.

Arnhild E. Spein Offervann, samisk lærer på Oppeid skole, Innhavet oppvekstsenter, Knut Hamsun videregående skole og Kjøpsvik skole sier at Erle jobber godt med å lære lulesamisk. Det er vanskelig ikke bare fordi ingen av ord ligner på norsk, men også fordi meste parten av grammatikken er veldig komplisert. Erle er den eneste eleven på Oppeid som lærer lulesamisk. Hun vil gjerne ha noen å snakke samisk med, ikke bare læreren. Alle elever i kommunen har rett til opplæring i samisk. Det betyr at de kan starte med samisk uansett hvilken trinn de går på.

Nylig har skolen fått nye lærebøker på lulesamisk. -Vi har hatt kun svart/hvit 80-talls bøker som er ikke aktuelt i dag, påpeker Arnhild. -Fordi det ikke har vært jobbet nok med lærebokutvikling i lulesamisk tidligere.

I anledning samisk språkuke hadde 1.-4.klasse på Oppeid skole et opplegg oppe i lysløypa, ved gapahuken, der de blant annet sang på samisk og stekte gáhkko på bål. På skolen var det ulike aktiviteter knyttet til samisk språk hele uka.

På Innhavet oppvekstsenter er det to elever som har lulesamisk og nordsamisk som andre språk. Dette er Benedikte Westermann i 6. trinn, og Aron Juhani Viljakainen i 3. trinn. Benedikte har nordsamisk med lærer Arnhild Offervann, og Aron har lulesamisk med lærer Nils-Heika Andersen.

Interessen for samisk språk og kultur i kommunen er på tur opp. Da er det viktig at det samiske språket er synlig og at man har mulighet til å lære seg samisk.