Verdens tobakksfrie dag 31. mai

Fredag 31. mai er verdens tobakksfrie dag. Hva med å prøve en dag uten tobakk? Kanskje det går lettere enn du tror. Og hvis ikke, finnes det god hjelp å få.

Frisklivssentralen i Hamarøy, kan vi tilby tobakkslutt-kurs og individuell tobakksveiledning. Ikke nøl med å ta kontakt dersom du har planer om å slutte.  

 

Har du forsøkt å slutte før, men har begynt igjen, er du ikke alene. Åtte av ti som røyker har prøvd å slutte, og blant disse har nær halvparten prøvd tre ganger eller mer. Den gode nyheten er at øvelse gjør mester. Dersom man har flere forsøk bak seg, så har man med seg erfaring som gjør at sjansen for å lykkes er større neste gang. Sjansen for å lykkes øke med veiledning og medikamentell støtte.

 

Fem kjappe sluttetips

Før du hiver deg uti det er det lurt å gjøre noen forberedelser. Hvis du følger rådene nedenfor blir det kanskje enklere å nå målet om å bli røykfri.

1.       Tenk gjennom hvorfor du har lyst til å bli helt røykfri. Skriv det gjerne ned.

2.       Bestem deg for å slutte helt og sett en sluttdato. Det kan være i dag eller om to uker eller på verdens tobakksfrie dag 31. mai.

3.       Følg regelen: Ikke ett eneste trekk! Hvis du tillater deg å røyke litt blir det mye vanskeligere å slutte. Gjør det enkelt for deg selv, kutt røyken helt.

4.       Legg en plan for hvordan du skal oppføre deg i risikosituasjoner eller når du får røyksug. En god metode er å gjøre enkle øvelser som går ut på å se for seg forskjellige situasjoner. Gå gjennom de forskjellige situasjonene trinn for trinn, og se for deg hvordan du kan holde deg røykfri.

5.       Søk støtte! Det finnes mange gode gratis hjelpemidler hvis du trenger støtte. Ring Røyketelefonen 800 400 85, last ned appen «Slutta» eller meld deg på røyksluttprogrammet på slutta.no.  Kontakt fastlegen eller den lokale frisklivssentralen. Flere tips finner du her

 

Fakta

  •  I Norge røyker 16 prosent av befolkningen, eller 640 000 mennesker, daglig. I tillegg røyker rundt 10 prosent av og til. Andelen dagligrøykere er nesten halvert i løpet av de siste 15 årene.

  • Den daglige snusbruken i befolkninga går derimot opp, og det skyldes i hovedsak økning blant unge. 9 prosent snuser nå daglig. Det tilsvarer 350 000 personer.

  • Røyking er en av toppfaktorene som ødelegger folks helse. Rundt 5100 mennesker dør hvert år av røyking i Norge. Sigaretter tar livet av halvparten av dem som røyker gjennom livet. Halvparten av disse igjen dør i sin mest produktive alder, mellom 35 og 69 års alder.

  • Røykere taper i gjennomsnitt 11 leveår.

 

   • Oppdatert av Lene Øverkil
  • Sist oppdatert den 09.03.2016