Verdens vanndag 22. mars

Verdens vanndag ble stiftet av FN’s generalsforsamling i 1992. Siden 1993 har Verdens vanndag blir markert den 22. mars hvert år – over hele verden.

 

Over store deler av verden er mangel på vann til drikke, personlig hygiene og til sanitært bruk en av de viktigste årsaker til sykdom og nød. FN har beregnet at ca 1 milliard mennesker mangler tilgang på trygt drikkevann.

 

Norge har rik tilgang på gode vannkilder. Vi kan drikke vannet rett fra springen. Det daglige væsketapet må erstattes med tilførsel av ny væske, og fra et helsemessig synspunkt er det ønskelig at det meste erstattes med rent drikkevann. Vann er det næringsstoffet det er mest av i kroppen og det er helt livsnødvendig med regelmessig tilførsel av vann. Det er viktig med tilførsel av vann under fysisk aktivitet, både styrke- og utholdenhetstrening.

 

Vann stabiliserer kroppstemperaturen og er nødvendig for kroppens temperaturregulering. Det gir en sunnere kropp og du vil følge deg bedre. Vann motvirker hodepine og slapphet. Vann som tørstedrikk forebygger skader og hull i tennene. Syreskadde tenner – erosjoner – er et økende problem knyttet til et høyt inntak av sure leskedrikker som saft, sportsdrikker, juice og brus med og uten sukker. Helsedirektoratet (2012) anbefaler vann som tørstedrikk i sine kostholdsråd.

 

Vann er sunt, godt og gratis. Vann er en fantastisk tørsteslukker. Drikk vann og ta godt vare på kroppen din!  • Oppdatert av Lene Øverkil
  • Sist oppdatert den 09.03.2016