Ordfører i Hamarøy, Britt Kristoffersen, vil berømme innbyggerne som er tålmodige i disse dager.

- Vi må nok belage oss på at dette kommer til å ta tid. Livet slik vi er vant til det, blir begrenset. Alles innsats i form av å følge pålegg og råd fra nasjonale og lokale myndigheter er viktig nå. Hensikten er å bryte smittekjeden og sikre at vi har et helsevesen oppe og går som strekker til over tid. I disse dager ser vi også hvor viktig renholdspersonell, butikkansatte og andre viktige funksjoner er for oss andre. Takk for at dere står på!

Jeg vil gi ros til butikkene og serveringsstedene som har fokus på økt renhold og andre tiltak for å hindre smitte. Kommuneoverlegen har vært i kontakt med dem og melder at det ser veldig bra ut. Flere stiller opp med løsninger for å pakke varer eller utkjøring av varer.  

Det er også en glede å høre at mange melder seg til tjeneste gjennom frivilligsentralen. Vi ønsker at folk som sitter i karantene unngår å handle selv og vil legge til rette for at de som trenger hjelp kan registrere seg.

Jeg vil uttrykke bekymring for næringslivet vårt som i disse dager blir utfordret. Når samfunnet nesten stopper opp, trenges det sterkere tiltak fra regjeringen for å bevare viktige funksjoner og beholde arbeidsplasser. 

Fra nasjonalt hold er det nå innført karantene for alle som kommer reisende fra land utenfor Norge.  

Her i nord har vi foreløpig mindre smitte enn i sør. Vi mener det må være et nasjonalt ansvar å hindre spredning i landet, og kommunene i Salten ber Regjeringen om å treffe tiltak for å hindre at smitten sprer seg fra Sør-Norge til Nord-Norge.  

Allerede nå vil Hamarøy sammen med de øvrige Saltenkommunene anmode folk utenfor Nord-Norge om å ikke reise hit til oss dersom det ikke er helt nødvendig. Folk i nord bør heller ikke reise tur/retur Oslo, og alle som bor i Salten bør vurdere nødvendigheten av reiser ut av regionen i tiden fremover.  

Våre naboer i Lofoten og Vesterålen har innført strengere pålegg om karantene. Narvik innfører grensekontroll. Det kan komme slike begrensninger i Salten også. Foreløpig vil vi bare sterkt anmode om at folk som kommer reisende sørfra, holder seg hjemme. Mange studenter vender hjem fra Sør-Norge nå, og vi ber disse og andre som kommer hjem om å forholde seg til de samme forholdsreglene som folk som er i karantene. Dette innebærer at man holder seg hjemme i 14 dager etter hjemkomst. 

Det vil bli innført nasjonalt forbud mot å oppholde seg på sin fritidseiendom i annen kommune enn der vedkommende er folkeregistrert. Hamarøy kommune vil i tillegg anmode om at innbyggerne unngår å oppholde seg på fritidseiendom i egen kommune, der det ikke er adkomst via vei. Dette av hensyn til beredskap og utfordringene det vil by på dersom flere enn fastboende trenger hjelp. – Hold dere hjemme!