Kommunestyremøte via Teams

Gjennomføringen av kommunestyremøtet , som pågikk 7. april og digitalt som følge av koronasituasjonen, gikk over all forventning. Kommunen har tidligere gjennomført møter i formannskap og planutvalg som videomøter, men med langt færre medlemmer og administrasjon. Det var på forhånd tilrettelagt med opplæring for politikerne, slik at møtet kunne gjennomføres på en betryggende måte. I møtet fikk kommunestyret en orientering om kommunens tiltak i forbindelse med koronaepidemien. Både kommunedirektør Eirik Andre Hopland og kommuneoverlege Elisabeth Richter holdt orienteringer.

På sakskartet stod også sak om videreføring av lokale karantenebestemmelser. Kommunestyret vedtok å videreføre karantenereglene fra 8. april. Det betyr at for å forebygge og begrense smitte, og beskytte sårbare grupper skal alle som ankommer Hamarøy kommune etter reiser sør for Nordland fylke ilegges hjemmekarantene i 14 dager. Det er gitt unntak slik at dette ikke skal være til hinder for næringslivet. Det skal heller ikke hindre barn med delt bosted i å reise mellom sine hjem. Forskriften er begrunnet i smittespredningen som vi ser i landet. Hamarøy har så langt ikke fått påvist koronasmitte, og lenger sør er situasjonen annerledes.

Det ble også vedtatt å etablere Beredskapsråd. Som et ledd i å møte utfordringene næringslivet har i kjølvannet av pandemiutbruddet, ble formannskapet delegert myndighet til håndtering av næringssaker og næringsfondsmidler og andre offentlige virkemiddelordninger.

En annen viktig sak som engasjerer befolkningen sterkt er Oppeidbussen. Denne saken var også til behandling i kommunestyret, som gav en uttalelse der de opprettholder sitt krav om at tilbudet med Oppeidbuss må gjenopprettes.

Du kan få med deg kommunestyremøtet her.

Sakspapirene finner du her.

Nasjonale tiltak

Regjeringen kom samme dag med nye nasjonale tiltak som følge av epiedemien. Statsminister Erna Solberg holdt pressekonferanse 7. april kl. 16:00 . Signalene var at nå vil samfunnet åpnes igjen, men gradvis og kontrollert.

Pressekonferansen kan sees via nett-tv.

Pressemelding fra Regjeringen.

Kommunen jobber med nye føringer fra nasjonalt hold og hvordan vi innretter og tilpasser driften til dette, men avventer nasjonale veiledere for smittevern som vil komme over påske.