Denne dagen markerer datoen da de tyske militære styrkene kapitulerte i 1945, og Norge igjen ble ett fritt land- etter fem år med militær okkupasjon. På denne dagen markerer vi Norges frihet, men vi hedrer også våre veteraner.

Siden 2011 har den 8. mai også blitt markert som Norges nasjonale veterandag.

På denne dagen hedres alle veteraner for deres innsats, under andre verdenskrig og i de senere internasjonale operasjoner frem til i dag.

Siden 1945 har over 100 000 nordmenn tjenestegjort i nesten hundre forskjellige internasjonale operasjoner i over 40 land i fire verdensdeler. De bidrar til at vi fortsatt skal ha fred og frihet her hjemme, og vi tar et medansvar også for verdenssamfunnet.

I dag feirer vi freden. Vi takker alle dem som kjempet. Og vi minnes alle dem som fikk sine liv ødelagt eller revet bort. Av en ondskap vi aldri helt kan fatte.

2.verdenskrig var ufattelig brutal og grusom. Nazismen la til grunn at noen mennesker var mer verdt enn andre. Det var også en total krig, der sivile led i et omfang vi aldri har sett, verken før eller siden. Man regner med at opp mot 85 millioner mennesker mistet livet under krigen, hvorav ca. 10.000 nordmenn mistet livet.

Spesielt hardt gikk det utover befolkningen i nord. Nedbrenningen og tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms kjenner vi til. Lidelsene var større enn noe annet sted i Norge. Og kampene i vår nabokommune Narvik var blant de hardeste i landet.

På denne frigjørings- og veterandagen, som det er 75-årsjubileum siden krigen tok slutt, har vi valgt å markere dagen i Musken. Her er vi ved minnebautaen over de samiske grenselosene.

Bautasteinen ble hentet ned fra Ruossavágge, som var en del av flyktningeruten mellom Hamarøy og Musken. I løpet av krigsårene flyktet over 3.000 mennesker over fjordene i Tysfjord og over til Sverige. De aller fleste ble loset av samiske grenseloser. Grenselosene fikk etter krigen ingen anerkjennelse for innsatsen. Tvert imot. Heldigvis fikk de sin fortjente oppreisning av Forsvarsministeren her ved minnebautaen i november 2019.

Det er fint å komme tilbake hit i dag for å feire freden og for å hedre alle de som gjennom sin innsats har vært villige til å risikere eget liv, for å sikre vår frihet.

8. mai er dagen for å feire. Feire vår frihet og selvstendighet. Men det er også dagen for å takke. Takke alle dem som under andre verdenskrig bidro i kampen mot diktaturet og nazismen – for frihet og for demokratiet. Ikke alle har fått sin fortjente medalje eller oppreisning.

Hábmera suohkan – Hamarøy kommune ønsker med dette å vise vår takknemlighet. Til sjøfolkene, motstandsgruppene og enkeltmenneskene. Til alle dem som sloss. Og alle dem som ytte sin motstand, hver på sin måte. Til grenselosene og de som utstyrte flyktningene med mat og klær før ferden over fjellet til friheten.

Krigens sår var dype, men dypest har vært de sårene ingen kunne se. Flere her i vårt område mistet livet. Tap, sorg og svik rammet mange fler.

De, sammen med soldater som har gjort- og fremdeles gjør en innsats for vårt land. Her i Norge og i internasjonale operasjoner. De er alle våre veteraner og våre helter.

De er grunnen til at våre barn kan vokse opp i frihet; med demokrati, toleranse og menneskeverd.

De skal alle ha en stor takk.

Edna vuorbbe biejvijn!
Gratulerer så masse med dagen!

Britt Kristoffersen
suohkanoajvve - ordfører

 

Se videoopptakk av seremonien her.

8 mai Musken.jpg