Budsjettarbeidet startet allerede før sommerferien, da kommunestyret i et arbeidsmøte fikk fremlagt en perspektivanalyse av demografi og tjenestebehov frem mot 2040. Konklusjonen er at andelen eldre med omsorgsbehov øker, mens antallet barn og unge viser en svak nedgang før det stabiliseres. I samme perioden vil den yrkesaktive andelen av innbyggere gå ned. Dette medfører at kommunen på kort sikt må redusere utgiftene innen skole med ca 25%. Disse pengene må omfordeles til Helse & Velferd for å kunne imøtegå lovpålagte krav og tjenestebehov.

- 2020 er første året i ny kommune. Dette året skulle vi bruke til å justere oss inn på, og "møblere det nye huset". Vi ser imidlertid at driftsnivået i kommunen er langt dyrere enn vi har råd til, forklarer kommunedirektøren.

I tillegg til omprioriteringen mellom sektoren Oppvekst og Helse & Velferd, må det spares inn omlag 15 millioner i 2021. Fylkesmannen har gitt klar beskjed om at penger fra havbruksfondet skal gå til å dekke tidligere års merforbruk i Tysfjord og gamle Hamarøy, og ikke brukes til drift. Merforbruket for tidligere år førte til at begge de gamle kommunene ble satt på ROBEK-lista. Det er krav til å lage en forpliktende plan som skal dokumentere overfor fylkesmannen hvilke tiltak som kommunen iverksetter. Eksempelvis var flytting av ungdomstrinnet ved Innhavet oppvekstsenter i denne planen for i år. Her har vi fått muntlig påpakning fra fylkesmannen for å ikke gjennomføre tiltaket etter fastsatt tidsskjema. Den forplitkende planen må nå utvides betraktelig, og tiltakene må gjennomføres.

Tiltakene for å greie denne innsparingen kommer til å merkes. Administrasjonen har så langt ikke kommet i mål med forslag til hvordan man kan spare inn hele beløpet, men det er klart at tjenestetilbudet kommer til å bli satt på en betydelig slankekur. Det vil tvinges frem endringer og reduksjoner i alle ledd.

På inntektssiden er det for tiden lavere priser på kommunens konsesjonskraft enn, for et par år siden, men dette kan snu. Kommunen har også andre inntektskilder.

- Det er lys i tunellen. Dersom vi klarer å drifte i balanse de neste 5 årene, så vil trolig pengene fra havbruksfondet, og eventuell produksjonsavgift, kunne betale ned hele tidligere års merforbruk. Da vil kommunestyret få økonomisk handlingsrom til å tenke vekst og utvikling, avslutter Hopland.