Hábmer - Hamarøy markerte Verdensdagen for psykisk helse med blant annet kortfilmvisning på biblioteket på Oppeid, måneskinnstur med turlaget og ordføreren Britt Kristoffersen i gapahuken på Ulvsvågskaret, utdeling av materiell og prat over en kopp kaffe på Tysfjord ASVO på Drag, og dialogmøte med SANKS om selvmordsforebygging.

To kortfilmer "Verdens mellomste fisk" og "Hentetid" vistes på torsdag 1. oktober på biblioteket. På tirsdag 6. oktober hadde SÁNAG/SANKS dialogmøte om selvmordsforebygging med personell og frivillige organisasjoner (fotballtrenere, aktivitetsledere etc.) som møter barn og unge på andre arenaer enn det lærere og helsepersonell tradisjonelt gjør. Møtet var ment å gi kunnskap om å forebygge, avdekke og snakke om selvmordsfare blant barn og unge. Barnehagene og skolene i kommunen markerte Verdensdagen på ulike måter. 

Tema for årets markering var SPØR MER. Alle har behov for å bli sett. Det å bli sett gir en følelse av å høre til og være viktig. Tilhørighet er grunnleggende for god psykisk helse. Det å vise interesse for et annet menneske er å gi oppmerksomhet og kan ha en positiv effekt på det mennesket. På jobben, i nabolaget, mellom venner, familie eller til og med tilfeldige medpassasjerer. De fleste av oss setter pris på å bli spurt om hvem vi er, hvordan vi har det, og hva vi liker å drive med.

Mer åpenhet om psykisk helse kan føre til:

  • At det blir lettere å dele tanker med andre, og å gi og få støtte.
  • Mindre tabu og skam rundt psykiske utfordringer.
  • Å styrke den psykiske helsen.
  • Et mer inkluderende nærmiljø, arbeidsmiljø og skolemiljø.
  • Et rausere samfunn.

Mer informasjon om Verdensdagen for psykisk helse 2020 finner du her.