Økt avstand og færre kontakter

Alle innbyggere anbefales å holde seg mest mulig hjemme, redusere antall nærkontakter og kun gjøre nødvendige ærend eller arbeid. Hold god avstand til andre, husk god hånd- og hostehygiene.

Det er sterkt anbefalt at antall kontakter gjennom en uke ikke overstiger 10 personer i sosiale sammenhenger ut over nødvendige kontakter i jobbsammenheng, husstandsmedlemmer og barnehage- og skolekohorter.

Hábmera souhkan - Hamarøy kommune anbefaler å unngå kontakt med andre enn egen husstand så langt det er mulig de nærmeste dagene.

Det anbefales å holde 2 meter avstand til andre. Dette gir større risikoreduksjon.

Arbeidslivet

Arbeidstakere som ikke har arbeidsoppgaver som krever fysisk tilstedeværelse, eller ikke arbeider alene, bør utføre arbeidsoppgavene sine fra hjemmekontor. Arbeidstakere som ikke reiser med kollektivtransport, kan likevel møte på arbeidsplassen.

Hábmera souhkan - Hamarøy kommune anbefaler at de som kan, bør ha hjemmekontor etter avtale med sin nærmeste leder. Unngå unødvendige arbeidsreiser.

Arrangementer og aktiviteter

Hábmera souhkan - Hamarøy kommune anbefaler sterkt at alle offentlige arrangementer inntil videre avlyses.

Treningssentre/idrettshall/svømmehall stenges inntil videre, det samme anbefales for private treningssentre. Hamarøy bibliotek er stengt, meråpent bibliotek er også stengt.

Serveringssteder

Hábmera souhkan - Hamarøy kommune innfører full skjenkestopp i 14 dager fra 30. desember 2020 kl. 17.00.

Dette er fastsatt i lokal forskrift med hjemmel i smittevernloven § 4-1.

Offentlig kommunikasjon (buss, taxi, ferge, hurtigbåt)

Det anbefales inntil videre bruk av munnbind på all offentlig kommunikasjon i Hábmer - Hamarøy.

Barnehager, grunnskoler, videregående skole og skolefritidsordning

Hábmera souhkan - Hamarøy kommune vurderer tiltak i barnehager, grunnskoler og skolefritidsordning fortløpende i dagene fremover. Forskrift om smitteverntiltak mv. ved koronautbruddet (covid-19-forskriften) § 12c har følgende bestemmelse:

Kommunen kan fatte vedtak om stenging eller begrensning av aktivitet i en enkelt barnehage, skole, universitet, høyskole, fagskole eller annen utdanningsinstitusjon etter smittevernloven § 4-1 første ledd dersom det er nødvendig for å stanse pågående smittespredning. Slikt vedtak kan ikke fattes av kommunen som et generelt forebyggende tiltak.

Kommunen kan bare fatte generelt stengingsvedtak for barnehager, skoler, universiteter, høyskoler, fagskoler eller andre utdanningsinstitusjoner i kommunen dersom det er stor smittespredning. Kommunene i en bo- og arbeidsmarkedsregion bør samarbeide om slike vedtak. Vedtakene skal godkjennes av Helsedirektoratet.

Knut Hamsun videregående skole: Hábmera souhkan - Hamarøy kommune og Nordland fylkeskommune har i fellesskap drøftet og besluttet at alle elever ved Knut Hamsun vgs på Oppeid skal ha hjemmeundervisning mandag 4. januar og tirsdag 5. januar. Ny vurdering gjøres senest i slutten av uke 53.

Reiseråd

Unngå unødvendige reiser innenlands, og unødvendige reiser internt i kommunen.

Se anbefaling for offentlig kommunikasjon.

Testing

  • Alle nærkontakter (f.o.m. ungdomsskolealder) til personer som er smittet med covid-19 bør teste seg.
  • Du som venter på prøvesvar, skal holde deg hjemme til du har fått svar. Ikke gå på jobb eller skole. Ikke ta offentlig transport eller oppsøk offentlige steder. Hold god avstand til andre, også hustandsmedlemmer.
  • Nærkontakter som utvikler symptomer oppfattes som smittet, og skal oppholde seg i isolasjon fram til de har fått første negative prøvesvar. Selv om nærkontakten tester negativt, skal vedkommende være i karantene i 10 dager fra nærkontakten fant sted. Ved nye symptomer i karantenetiden, bør nærkontakten testes på nytt.
  • Hvis nærkontakter ikke har symptomer, skal de være i karantene og så testes 5-7 dager etter siste kontakt med den smittede.

Butikker

Må tilrettelegge for at alle ansatte og kunder til enhver tid kan følge de generelle smittevernrådene, i samsvar med nasjonale anbefalinger:

  • Kommunen anbefaler sterkt at alle butikker praktiserer antallsbegrensning tilpasset sine lokaler.
  • For tiden anbefaler Hábmera souhkan - Hamarøy kommune to meters avstand.
  • Avstandskrav og vask/desinfisering av hender skal overholdes.
  • Vi anbefaler at kun en fra hver familie handler hver gang.
  • Vurdér om det er nødvendig å handle, planlegg dine innkjøp.
  • Dersom du er i karantene må du be andre om å handle for deg. Noen butikker tilbyr hjemkjøring.

Pleie og omsorg

Hamarøy bygdeheim er som forebyggende tiltak stengt for besøkende fra 25. desember. Fra samme tidspunkt anbefales det sterkt å ikke besøke Dragstunet og omsorgsboliger. Kommunen har innført bruk av munnbind hos ansatte på sykehjem og i hjemmetjenesten. Kommunen anbefaler bruk av munnbind hos besøkende på omsorgsboliger

Munnbind

Munnbind kan anbefales som en del av tiltakene for å redusere risiko for smittespredning. Munnbind kan ikke erstatte andre tiltak som avstand og god hånd- og hostehygiene. Det er det viktigste å holde avstand og ha god hånd- og hostehygiene. Bruk av munnbind er derfor generelt et frivillig supplement til de øvrige tiltak. Hábmera souhkan - Hamarøy kommune anbefaler bruk av munnbind på kollektivtransport.