Testkapasiteten ved grensen økes, og det innføres restriksjoner for grensepasseringer. Så langt mulig skal testing skje på flyplassen eller annen grensestasjon, hvis ikke må den reisende ta kontakt med kommunen eller annen teststasjon for å bestille testing.

- Kravet om obligatorisk test kommer i tillegg til ordningene vi allerede har etablert med krav om negativ test før innreise, innreiseregistrering og karanteneplikt, påpeker helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Det er enkelte unntak fra testplikten. Barn under 12 år trenger ikke teste seg. Det gjøres også noen unntak for blant annet personer i kritiske samfunnsfunksjoner, grensependlere, langtransportsjåfører og diplomater.

Plikten til å teste seg for reisende fra røde land bygger på vurderinger fra Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet. FHI heller mer i retning av å gi anbefalinger om testing enn plikt. Både FHI og Helsedirektoratet er enige om utfordringene ved smittesituasjonen og de nye variantene av viruset.

Tiltaket vurderes på nytt etter fire uker. Brudd på testplikten kan straffes med bøter.

Les mer på regjeringen.no

Reise

Registreringsplikt for innreisende til Norge

Alle som ankommer Norge, også dersom du er norsk statsborger, skal fylle ut et reiseregistreringsskjema. Før du ankommer Norge må du printe ut og fylle ut reise registreringsskjemaet. Se mer om registreringsskjemaet her.

Karantenehotell

Personer som ikke bosatt (registrert i folkeregisteret) eller ikke har et egnet sted å gjennomføre karantenen på, skal gjennomføre karantenen på karantenehotell. Se mer om karantenehotell her.

Krav til innreisende fra Storbritannia 

Norge har midlertidig stanset alle direkteflygninger fra Storbritannia. Det er også innført krav om testing for innreisende fra Storbritannia, samt endringer i unntak for reisekarantene. Se mer om kravet her.

Unntak fra karantene

Noen grupper reisende kan få unntak fra reisekarantene på fritiden eller bare i arbeidstiden. Se mer om unntak fra karantene her.