Karantene plakat

Råd til deg som er pålagt karantene

Hvis du blir pålagt karantene, er du i utgangspunktet frisk, men har vært i en situasjon der du kan ha blitt smittet. Enten som nærkontakt til en person med covid-19 (smittekarantene), fordi du har vært på reise i et land, eller område, med mye smitte (innreisekarantene), eller fordi du deler bolig med noen som er i smittekarantene (ventekarantene). Er du fullvaksinert (fra en uke etter andre vaksinedose) eller har gjennomgått covid-19 siste 6 måneder trenger du ikke lenger gå i smittekarantene eller innreisekarantene. Har du fått én dose, og det har gått mellom tre og 15 uker siden du fikk dosen, får du også unntak fra smittekarantene dersom du testes mellom døgn 3 og 7 etter nærkontakten med en smittet. Du behøver ikke være i karantene frem til testsvar foreligger.

Smitte- og innreisekarantenen varer i 10 døgn, men kan forkortes hvis du tester negativt på PCR-test tatt tidligst 7 døgn etter ankomst, eller etter siste kontakt med den som er smittet jf covid-19 forskriften §4c.

De som er beskyttet mot covid-19 (3-15 uker etter første vaksinedose)og barn under 18 år kan avslutte innreisekarantene dersom de tester negativt på PCR test tatt tidligst tre døgn etter ankomst. Foreløpig er det kun fremvisning gjennom pålogging på helsenorge.no eller norsk koronasertifikat med en QR-kode som anses som sikker og verifiserbar måte å dokumentere status som beskyttet på.

Hvis du er i smittekarantene er det anbefalt at du tester deg både ved oppstart av karantenetiden og før den avsluttes, selv om du ikke har symptomer. Dersom du ikke tester negativt på en PCR-test som tidligst er tatt 7 døgn etter ankomst, eller etter siste kontakt med den som er smittet, må du være i karantene i 10 døgn. Det er krav om test døgn 7 etter ankomst for alle som er i innreisekarantene. Kommuner skal tilby mulighet for test døgn 3 eller 7 etter ankomst for de som oppholder seg på karantenehotell.

Dersom du ikke har et fast bosted, eller egnet sted for karantene, kan kommunen du oppholder deg i hjelpe deg med å finne et slikt sted. Dette kan også gjelde for personer uten lovlig opphold i landet/papirløse migranter.

Mer informasjon om helsehjelp til personer uten lovlig opphold i landet, finnes på Helsenorge.no: Helsehjelp ved covid-19 for personer uten lovlig opphold

Husstandsmedlemmer til personer i smittekarantene skal være i ventekarantene inntil personen har testet negativt for SARS-CoV-2 første gang, eller dersom de selv tester negativt på PCR-test tatt tidligst tre døgn etter husstandsmedlemmets siste nærkontakt med en bekreftet smittet person. For de som er i ventekarantene gjelder samme råd om avstand som for de som er i annen karantene.

Dersom nærkontakten er beskyttet behøver ikke husstandsmedlemmene å være i ventekarantene. Husstandsmedlemmer som er beskyttet behøver heller ikke være i ventekarantene.

Se beskrivelse av hva som menes med beskyttet og fullvaksinert her:

Når du er i karantene, gjelder følgende: 

  • For innreisekarantene: Du skal være i karantene i 10 døgn etter ankomst til Norge. Karantene kan forkortes dersom det foreligger en negativ PCR-test tatt tidligst 7 døgn etter ankomst. De som er beskyttet mot covid-19 (3-15 uker etter første vaksinedose) og barn under 18 år kan avslutte innreisekarantene dersom de tester negativt på PCR test tatt tidligst tre døgn etter ankomst.  Foreløpig er det kun fremvisning gjennom pålogging på helsenorge.no eller norsk koronasertifikat med en QR-kode som kan verifiseres av norske myndigheter, som anses som sikker og verifiserbar måte å dokumentere status som beskyttet på.
  • For smittekarantene: Du skal være i karantene i 10 døgn etter siste kontakt med den som er smittet. Dersom du oppholder deg i en bolig med en annen som i løpet av karantenetiden får positivt testresultat må du starte på en ny karanteneperiode fra siste tidspunkt dere hadde kontakt. Karantenen kan forkortes dersom det foreligger en negativ PCR-test tatt tidligst 7 døgn etter siste kontakt med den smittede.
  • For ventekarantene: Du skal være i karantene til personen du bor sammen med, og som er nærkontakt til en smittet, har testet negativt.
  • Alle som er i smittekarantene, bør teste seg, se Testkriterier
  • Når du er i karantene, bør du holde god avstand til eldre barn og andre voksne.
  • Også eldre barn som er i karantene bør, i den grad det er mulig, unngå tett, eller fysisk kontakt med andre husstandsmedlemmer.
  • For barn og personer med behov for helsehjelp, må likevel omsorgsbehovet prioriteres høyest.
  • Unngå besøk i hjemmet.
  • Du skal ikke gå på skole, jobb, barnehage eller andre aktiviteter utenfor hjemmet.
  • Du skal ikke ta lengre reiser innenlands. 
  • Du skal ikke ta offentlig transport.
  • Du kan gå tur ute, men hold 2 meter avstand til andre.
  • Du skal unngå steder der det er vanskelig å holde avstand.
  • Du bør ikke oppsøke offentlige steder, slik som butikker. Ved mangel på alternativer kan du gå ut for å gjennomføre nødvendige ærend i butikk eller apotek – men sørg for å holde tilstrekkelig avstand til andre, bruk munnbind og unngå kø.
  • Vær årvåken på egne symptomer. Dersom du får akutt luftveisinfeksjon med feber, hoste, mister smaks- eller luktesansen, eller har andre symptomer på covid-19 mens du er i karantene, regnes du som sannsynlig smittet av covid-19. Da skal du la deg teste så snart som mulig og isolere deg i påvente av prøvesvar. Hvis du har husstandsmedlemmer, anbefales det at de er i karantene til ditt prøvesvar foreligger. Tester du positivt for covid-19 i karantenetiden skal du være i isolering, og smittesporingsteamet i din bydel eller kommune vil gjøre full smittesporing. Ved negativ test fortsetter du karantenen som planlagt, men karantenen opphører for dine husstandsmedlemmer.
Isolasjon plakat

Egnet sted for karantene

  • Det viktigste kravet for at et sted skal være egnet for karantene er at du skal kunne holde god avstand til andre voksne og eldre barn i hele karantenetida. 
  • For de med fast bopel i Norge er det vanlig å gjennomføre karantene i eget hjem. Hvis du bor sammen med andre på liten plass, kan du få hjelp til å finne et egnet karantenested.   
  • Hybler/kollektiv kan være egnet som oppholdssted dersom det er mulig å holde avstand til andre voksne og eldre barn. Du bør da bruke fellesarealer minst mulig. Kommuneoverlegen, eller den som kontakter deg på vegne av denne, kan vurdere om boligen egner seg for karantene og eventuelt tilby annet karantenested. 
  • Studentboliger stilt til disposisjon av Studentsamskipnaden er i utgangspunktet ikke egnet som karantenested. Studentsamskipnadenes studentboliger skal vurderes etter unntaket i §5 fjerde ledd bokstav a, der det stilles krav om enerom, eget toalett og eget kjøkken for at studenten skal kunne gjennomføre karantene i studentboligen.
  • Overnattingssteder der man må omgås andre gjester, er ikke egnet for karantene. Opphold i campingbil, -vogn, telt eller hytte på campingplasser uten eget bad/toalett og kjøkken godtas ikke som adresse for gjennomføring av karantenetiden hvis man må dele fasiliteter med andre personer enn de nærmeste/reisefølget. Det samme gjelder opphold på adresser der man må dele rom/fasiliteter med andre enn dem man vanligvis bor sammen med, for eksempel hybelhus og andre boliger med felles bad eller kjøkken. 
  • “Brakkebyer” og asylmottak kan være egnet sted for karantene, forutsatt at man har enerom med eget bad/toalett og kjøkken (eventuelt organisert matlevering). For organisering av tilrettelagt oppholdssted for karantene der mange bor sammen, se under.

Les mer om karantene og isolasjon på FHI sine sider.

Her finnes informasjon på flere språk.

Til deg som er pålagt isolering

Dersom du har sannsynlig eller påvist covid-19, må du isoleres enten hjemme, i helseinstitusjon eller et annet sted. Hjemmeisolering er for deg som har sannsynlig eller påvist covid-19, men som ikke trenger å ligge på sykehus og som har et egnet sted for å gjennomføre isoleringen.

Dersom du ikke har et fast sted å bo, eller stedet du bor på ikke egner seg for isolasjon, vil kommunen du oppholder deg i hjelpe deg med å finne et slikt sted. Dette gjelder også for personer uten lovlig opphold i landet/papirløse migranter. Dette er gratis, og du vil få mat og drikke. Du har ikke har ikke lov til å gå ut, eller få besøk når du sitter i isolasjon. Mer informasjon om helsehjelp til personer uten lovlig opphold i landet, se Helsenorge.no: Helsehjelp ved covid-19 for personer uten lovlig opphold

Dette gjelder når du er i hjemmeisolering:

  • Du skal tilstrebe å holde helt avstand til andre. For barn og personer med behov for helsehjelp, må omsorgsbehovet prioriteres høyest.
  • Du bør ha ditt eget rom og helst eget toalett og bad. Bruk egne baderomsartikler, som for eksempel håndkle.
  • Du bør få maten levert til rommet eller være alene på kjøkkenet.
  • Bor du sammen med andre, bør du isolere deg på rommet ditt og holde helt avstand til de du bor med. Du skal ikke gå ut av hjemmet, men kan oppholde deg i egen hage eller på egen balkong forutsatt avstand til andre.
  • Du må få hjelp av andre til å gjøre nødvendige ærend.
  • Du og din husstand kan ikke ha besøk.
  • Hvis du må være nærmere andre husstandsmedlemmer enn 2 meter, er det anbefalt at du benytter munnbind dersom helsetilstanden tillater det. Alternativt er det anbefalt at husstandsmedlemmene benytter munnbind når de er nærmere den syke enn 2 meter. Barn i barneskolealder og yngre er ikke anbefalt å bruke munnbind. For barn under 2 år er bruk av munnbind frarådet.
  • Avtal med legen din hvordan du skal følge med på egen helsetilstand.
  • Ring helsevesenet hvis du har behov for legehjelp fordi sykdommen din forverres (for eksempel ved pustevansker) eller av andre årsaker. Fortell at du har covid-19 når du ringer. Da kan de iverksette tiltak for å hindre at andre blir smittet. Du skal ikke benytte offentlig transport.
  • Rengjør hjemmet hyppig og særlig overflater slik som baderomservant, toalett, dørhåndtak og kjøkkenbenk. Vanlige rengjøringsmidler kan benyttes. Brukte tekstiler og sengetøy legges rett i vaskemaskin og vaskes på minimum 60 grader. Se også: Rengjøring under og etter hjemmeisolering.
  • De du bor sammen med, skal være i karantene.
  • De du bor sammen med, må også være nøye med håndhygiene. Det er særlig viktig at de du bor sammen med vasker eller desinfiserer hendene når de forlater rommet der du som er isolert oppholder deg, og etter kontakt med deg eller utstyr du har brukt, og særlig før de forlater huset.

Trenger du praktisk hjelp?

Det er mange som stiller opp for hverandre nå. Familie, venner og naboer er gode å ha, men det kan være noen som ikke har dette nettverket. Kommunen samarbeider med Sanitetsforeningens omsorgsgruppe og Hamarøy Røde Kors om beredskap, i tillegg stiller også andre i lokalbefolkningen opp og bidrar innenfor de restriksjonene og retningslinjene som gjelder. Flere dagligvarebutikker i kommunen er behjelpelige med utkjøring av varer og tilrettelegging for handling.

Innbyggere som er i risikogruppe, sitter i karantene eller isolasjon, og trenger hjelp, oppfordres til å ta kontakt med Hamarøy Frivilligsentral på tlf 95720012 eller på hjemmeside.

Trenger du noen å snakke med?

Det er tøft å sitte isolert i høytiden. Det kan også være tungt å kjenne på usikkerhet i situasjonen vi står i. Vis derfor omsorg overfor hverandre, ta en telefon til noen du kjenner som sitter alene. Hamarøy kommune har også åpen «bekymringstelefon» for de som har behov for noen å snakke med tlf. 911 60 616.

Se også oversikt over aktuelle hjelpetelefoner her.

Hvem er nærkontakter

Alle nærkontakter til en bekreftet smittet person skal i karantene og bør testes. Dersom du er nærkontakt, blir du kontaktet gjennom smittesporing og får beskjed om hva som gjelder for deg.

Du blir definert som nærkontakt hvis du, innen 48 timer før personen med bekreftet smitte fikk de første symptomene, har hatt:

  • mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter, eller
  • direkte fysisk kontakt, eller
  • direkte kontakt med sekreter (for eksempel spytt, snørr og tårer)
  • Dersom personen med bekreftet smitte ikke har symptomer, gjelder det innen 48 timer før den positive testen ble tatt.

Hamarøy kommune kan komme til å ha lavere terskel enn disse kriteriene for å sette kontakter i karantene, ut fra smittesporingen av det enkelte tilfelle.

Ut fra erfaringer anbefaler vi at nærkontakter som ikke har symptomer venter til dag 5-7 etter siste kontakt med den smittede før det tas test.

Prøvesvar

Du som venter på prøvesvar skal holde deg hjemme til du har fått svar. Ikke gå på jobb eller skole. Ikke ta offentlig transport eller oppsøk offentlige steder. Hold god avstand til andre, også hustandsmedlemmer.

  • Nærkontakter som utvikler symptomer oppfattes som smittet, og skal oppholde seg i isolasjon fram til de har fått første negative prøvesvar.
  • Selv om nærkontakten tester negativt, skal vedkommende være i karantene i 10 dager fra nærkontakten fant sted. Ved nye symptomer i karantenetiden, bør nærkontakten testes på nytt.

Pasienter får svar på testen via helsenorge.no etter 1-2 dager. Helsepersonell ser svaret i kjernejournal.

helsenorge.no finner du mer koronainformasjon for befolkningen.