Anna Petrine Karoline Pedersdatter, eller Anna i Makkvatnet (1883–1969) som hun het i Tysfjord, var av den samiske slekten Lopar, født på gården Salhus i Nordfold. Annas enestående kjennskap til området og samarbeid med loser fra Steigen og Tysfjord var avgjørende for flyktningene og deres sjanse til å berge livet. Den eldre, samiske kvinnen viste det mot og den snarrådighet som var nødvendig når det oppsto kritiske situasjoner.

Sametingspresident Aili Keskitalo holdt hovedtalen og foretak avdukning av det vakre minnesmerket utferdiget av kunstner Sissel Horndal. I ordfører Britt Kristoffersens tale fremmet hun særlig betydningen av å nå få løftet fram denne sterke kvinnehistorien. En samisk historie fra krigstiden, fra grenselosvirksomhet, samt fortelling om en gårds- og familiehistorie.  

Musiker Kalle Urheim framførte samiske låter. Annas slektninger Astrid Eliassen, Børge Strandskog og Jan Folke Sandnes hadde omvisning på gården og fortalte om Anna og gården. 

Hamarøy kommune har bidratt til å skilte og merke denne turstien fra Strindneset, samt fra Hopsveien etter de standarder som gjelder. Slik kan alle finne trygt fram til gården og det vakre området kan benyttes av flere. 

Denne dagen ble begge stiene benyttet og Nord Salten turlag var guide fra Strindneset. Videre var det satt opp båtskyss over Makkvannet.  

Det ble servet bidos, kaffe, tørket reinskjøtt og nydelige lefser. En flott og minnerik dag. Tusen takk til alle arrangører.   

Les mer om Anna Pedersen.