Sosial kontakt

Tiden vi er inne i med få møteplasser og muligheter til å treffe andre mennesker, gjør noe med oss. For en del, har en aldri før opplevd å være så tett på hverandre som nå når samtlige familiemedlemmer er mer hjemme, mens for mange er det helt motsatt. I Hamarøy er det i gjennomsnitt flere mennesker som bor alene enn i landet som helhet. De sosiale treffpunktene befinner seg da utenfor husets eller leilighetens fire vegger, og mange muligheter til sosial kontakt har plutselig blitt tatt i fra oss.

Vi vet at ensomhet er vondt og vanskelig fra før - og ved karantene, isolasjon og mindre sosial kontakt kan opplevelsen av ensomhet forsterkes. Husk at det å være alene ikke trenger å være det samme som å være ensom. Mindre sosial kontakt og det å ikke føle seg ivaretatt, forstått eller hørt kan likevel føre til ensomhet.

Akkurat nå kan du vite at du ikke er alene om å føle deg ensom, og at det finnes måter å få det litt bedre på.


Fakta om ensomhet i Norge

​​Levekårsundersøkelsen fra 2015 viser at 16% av Norges befolkning oppgir at de enten er litt, ganske mye eller mye plaget av en følelse av ensomhet. 

  • Ensomhet er vanligere blant de som er uføre, arbeidsledige, pensjonister og studenter enn blant dem som er yrkesaktive. 
  • Kvinner opplever i større grad at de er ensomme enn menn. 
  • De som bor alene etter fylte 45 år er oftere ensomme enn de aleneboende som er under 45 år. 
  • Ensomhet er høyest blant de 25% med lavest inntekt i landet. 
  • Ensomheten treffer oftere de unge enn dem som er midt i livet.

Helsedirektoratet

Hva kan motvirke ensomhet?

  • Ta kontakt. Ta initiativ, og ring til en det er lenge siden du har snakket med.
  • Fortell om det. For første gang kan ensomhet være lettere å snakke om enn før, fordi ensomhetsfølelsen oppleves av så mange samtidig. Tabuet kan dermed lettere brytes, og det er bra. Fortell om ensomhetsfølelsen til noen du stoler på. Det kjennes godt å dele erfaringen med andre, og kanskje kjenner personen i andre enden av telefonen på noe av det samme.
  • Endre fokus. Forsøk å dreie oppmerksomheten din bort fra følelsen av ensomhet, og over på hvordan andre rundt deg har det. Prøv også å dele noen positive erfaringer og opplevelser når du snakker med andre.
  • Finn en hobby. Øv deg på å trives i eget selskap. Kanskje har du interesser og hobbyer du har likt å holde på med før, som du kan gjøre hjemmefra? Finn tilbake til disse, eller finn frem til noen nye. De kan berike livet ditt også etter at unntakstilstanden er over.
  • Vær en venn. Dersom du kan – hjelp noen andre som trenger det! Det er godt å kjenne på følelsen av å være til nytte og hjelp, det er et menneskelig behov vi alle har. Å hjelpe kan være så mangt. Det kan være å ta en telefon til noen andre som sitter alene, handle for noen, måke snø eller glede noen med et brev. Mulighetene er mange!
  • Ta i bruk internett. Dersom du ikke er på sosiale medier, kan dette være anledningen til å prøve det ut. Sosiale medier er i disse tider en berikelse for mange som sitter alene, og er en alternativ måte å holde kontakt med kjente og kjære. I disse tider ønsker mange å være til hjelp – nøl ikke med å spørre noen du kjenner til å veilede deg dersom du trenger hjelp til å komme deg på nett. Ungdom er spesielt flinke til dette!
  • Du er ikke alene. Husk at du ikke er alene om å kjenne på følelsen av ensomhet, og at det alltid finnes noen å snakke med om du uroer deg og kjenner deg alene.

Her er noen alternativer:

  • Mental helses hjelpetelefon: 116123 eller chat
  • Kirkens SOS: 22400040 eller chat

Lokale samtaletelefoner: 911 51 095

Trenger du hjelp? Kan du bidra?

Ønsker du å hjelpe eller trenger du hjelp til noe? Frivilligsentralen i Hamarøy ønsker å komme i kontakt med deg som trenger hjelp til noe, eller deg som ønsker å hjelpe til med noe. Her kan du blant annet få en samtalepartner. Du kan gå inn på denne nettsiden for å melde inn et behov eller hjelp du kan bidra med:

Tekst: Folkehelsekoordinator og leder for Frisklivssenteret i Hamarøy, Marte Hovlund