Hvorfor?

Jeg tok kontakt med fastlegen for å få hjelp til å tilpasse livet mitt til kroppen min. Jeg har en medfødt bindevevssykdom som gjør at jeg med årene har fått det som kalles "betydelig artrose" i ryggraden og mange ledd. I tillegg har det gitt meg slitasjeskader og forkalkninger. Da jeg tok kontakt med legen, hadde jeg betennelse i ryggen og prolaps i nakken og det å gå over stuegulvet var et steinbrudd i knitring og stønn. Det var mye smerter overalt. Jeg var sykemeldt og knasket motvillig smertestillende daglig. Folk rundt meg snakket om uføretrygd. Og ja, jeg ble deprimert på toppen av alt.

Hvordan?

Revmatikerforbundet fortalte at vektreduksjon var nødvendig og tilrettelagt trening var den beste medisin. Fastlegen var enig, "10 kg ned til jul", sa han. Og jeg fikk frisklivsresept. Det er vanskelig å gjøre slike endringer alene. Jeg hadde prøvd i flere år, med dårlig resultat. 

Hvor?

Hos frisklivs-Birgit fikk jeg kostplan, treningsplan, ærlig tilbakemelding, klar tale og moralsk støtte. Første punkt var å svette og pese av seg depresjonen. Får ikke gjort noe med kroppen når man bare går å surker og synes synd på seg selv. 

Metoden

Jeg begynte dermed noe motvillig på lavterskel intervalltrening. Trodde bokstavelig talt at jeg skulle dø! Så var det noen knebøy, akkurat nok til at det å sette seg i sofaen var tortur etterpå. Men det var bare første gangen! Så ble det overraskende raskt bedre. Både pusten og knebøyene. Etterhvert ble det litt styrketrening og litt bevegelighetstrening et par ganger i uka, og en liten tur daglig. Noen enkle endringer i kjøleskapet kom også.

Mestringsfølelse

Etter kort tid merket jeg bedring på smertene. Resultatet etter 4 måneder er betydelig. Jeg har fått mye bedre kondis. Jeg er ikke så stiv og støl som før. Jeg har mindre smerter og spiser mindre smertestillende. Jeg er tilbake i 100% jobb, jeg har gått ned mange kg og snart har jeg en sunn livvidde. På toppen av alt er nattesøvnen mye bedre.

Viktig!

Støtten fra en profesjonell veileder har vært helt avgjørende for mitt resultat. Når man får en kronisk diagnose og skal venne seg til å leve med den, er det nødvendig med hjelp fra folk med kompetanse på området. Det er ikke så enkelt å dra seg selv opp og frem når kroppen er stiv og støl og all bevegelse gjør vondt.

"Å bare ta seg sammen" er nesten umulig på egenhånd. Kontinuitet og tilbakemelding fra noen, hvis kompetanse man har tillit til er faktisk avgjørende. I tillegg til at man selvfølgelig må møte opp, selv om det gjør vondt i både kropp og sjel.

Resultatet!

Jeg hadde aldri trodd at det ville gjøre så stor forskjell. Så selv om jeg aldri blir frisk igjen, og fortsatt har en kronisk sykdom, så kan jeg bli bra og fungere godt store deler av tiden.
Takk for muligheten!

Les mer om Frisklivsresept her.