Forslaget sendes til relevante nasjonale og regionale sektormyndigheter samt berørte naboer. Hensikten med den begrensede høringen er å bekjentgjøre de endringer som er gjort i planforslaget siden forrige høring, fra 20. august til 2. oktober 2020, og å hente inn innspill før saken eventuelt sendes videre til politisk sluttbehandling.

Revidert forslag til plankart, bestemmelser og øvrige dokumenter er tilgjengelige på kommunens nettsider: www.hamaroy.kommune.no. Spørsmål om saken kan rettes til saksbehandler Eivin Winsvold, eivin.winsvold@hamaroy.kommune.no

Uttalelser/merknader merkes med saksnummer 2020/1057, og sendes med e-post til postmottak@hamaroy.kommune.no eller per post til Marie Hamsuns vei 3, 8294 Hamarøy.

Frist for innsending av uttalelser/merknader til plansaken er 26. april 2021.

Bakgrunn

Fast utvalg for plansaker i Hamarøy kommune vedtok 27. mai 2020 at forslag til detaljregulering for Sagbrukstomta, Vuodnabáhta/Hellmobotn, Gnr/bnr. 253/3 m/flere, kunne legges ut på høring og offentlig ettersyn. Forslaget lå ute til høring i perioden 20. august til 2. oktober 2020. I høringsperioden kom det inn flere vesentlige merknader, blant annet fra Nordland fylkeskommune, og det ble reist innsigelse fra både NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) og Statsforvalteren i Nordland.

Adgangen til å fremme innsigelse til planforslag er omtalt i Plan- og bygningslovens § 5-4. Myndighet til å fremme innsigelse til planforslag. Her står det blant annet at Berørt statlig og regionalt organ kan fremme innsigelse til forslag til kommuneplanens arealdel og reguleringsplan i spørsmål som er av nasjonal eller vesentlig regional betydning, eller som av andre grunner er av vesentlig betydning for vedkommende organs saksområde. Innsigelser skal behandles i henhold til Rundskriv H-2/14 fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet: Retningslinjer for innsigelse i plansaker etter plan- og bygningsloven.

De to innsigelsene fra NVE og Statsforvalteren dreide seg i hovedsak om samme forhold: Planforslaget ble ansett å være i strid med Forskrift om rikspolitiske retningslinjer for vernede vassdrag. Stabburselva og Draugelva i Hellemobotn (objekt 171/2 Vassdrag til Hellemofjord) er vernet gjennom St.prp. nr. 118 (1991-92). Elvesletta langs vassdraget er spesiell, den har historisk verdi som innmark og er viktig for ferdsel. Å legge bebyggelsen fem meter unna stien (som i opprinnelig planforslag) ble ikke ansett som tilstrekkelig, og kunne virket privatiserende. Både Nordland fylkeskommune og flere av naboene stilte seg i tillegg skeptiske til forslaget om å regulere sagbruket til næring, noe som ville vært i strid med kommuneplanens arealdel for området, der hele området er avsatt til formål fritidsbebyggelse. Sametinget bemerket i tillegg at det finnes et kulturminne i området (kulturminne ID 67251), og foreslo at hensynssonen til kulturminnet ble tatt ut av planområdet.

Revisjon av planforslag

Hamarøy kommune har gjennom høsten og vinteren jobbet tett sammen med forslagsstiller, plankonsulent (Rambøll) og de aktuelle innsigelsesmyndighetene (NVE og Statsforvalteren i Nordland) for å komme fram til et revidert planforslag som kan aksepteres av alle parter, slik at innsigelsene kan anses som imøtekommet. Hamarøy kommune har også involvert Nordland fylkeskommune i arbeidet, da fylkeskommunen hadde vesentlige merknader til både planforslaget og prosessen.

Den 27. november 2020 avholdt Hamarøy kommune et drøftingsmøte for å forsøke å imøtekomme innsigelsene og bringe fram en enighet mellom de ulike partene. I møtet la forslagsstiller fram en plan for hvordan innsigelsene og øvrige vesentlige merknader kunne imøtekommes, og innsigelsesmyndighetene signaliserte en positiv holdning til forslagene. Revidert planforslag ble sendt til innsigelsesmyndighetene samt Nordland fylkeskommune den 11. februar 2021, og 11. mars 2021 bekreftet Statsforvalteren på vegne av seg selv og NVE at innsigelsene ble ansett som imøtekommet.

De vesentligste endringene fra opprinnelig planforslag til revidert planforslag oppsummeres slik av forslagsstiller:

  • Innsigelser fra Fylkesmannen i Nordland (nå Statsforvalteren i Nordland) og Norges vassdrags- og energidirektorat etterkommes ved at byggegrenser trekkes 80-90 meter unna vassdraget og tursti (GT) med 1.0 meter bredde reguleres til allmenn bruk langs morenekanten. Arealet mellom Fritidsbebyggelse (BFR2) og vassdraget foreslås regulert til Friluftsformål (LF1-2), og tillates benyttet til allmenn ferdsel.
  • Område i nord som opprinnelig var foreslått regulert til nøringsbebyggelse (N) foreslås i revidert plan regulert til fritidsbebyggelse (BFR1).
  • Areal for T7 (friluftsområde) utvides, areal for T4 (nå T5) reduseres og T5 (nå T2) flyttes til BFR1, nordøst i planområdet.
  • f_SKV3 (nå f_SKV2) endres fra 3.0 til 2.0 meters bredde.
  • f_SKV2 (nå f_SKV3) stoppes ved nord-østlig hjørne av tomt T9. Areal som berører hensynssone for kulturminne ID 67251 tas ut av planforslaget.
  • Arealformål o_VFS (Friluftsområde i sjø og vassdrag med tilhørende strandsone) endres til o_VS (Småbåthavn). Hensikten med dette er at planen skal være i bedre samsvar med KPA.
  • Bestemmelser og øvrige plandokumenter er oppdatert i henhold til endringer i plankart.