Status

Det er påvist 7 smittetilfeller i Hamarøy de siste dagene. Det første tilfellet ble meldt julaften, med 15 nærkontakter, derav ni befinner seg i Hamarøy. Det andre tilfellet ble meldt 1. juledag og er knyttet til legekontoret, med til sammen 21 nærkontakter.

Videre testing har påvist 5 nye smittede som vi meldte om på kvelden 2. juledag. De smittede er isolert og smittesporing pågår. Nærkontakter til disse blir kontaktet og satt i karantene fortløpende.

Nærkontakter

Alle nærkontakter til en bekreftet smittet person skal i karantene og bør testes. Dersom du er nærkontakt, blir du kontaktet gjennom smittesporing og får beskjed om hva som gjelder for deg.

Du blir definert som nærkontakt hvis du, innen 48 timer før personen med bekreftet smitte fikk de første symptomene, har hatt:

  • mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter, eller
  • direkte fysisk kontakt, eller
  • direkte kontakt med sekreter (for eksempel spytt, snørr og tårer)

Dersom personen med bekreftet smitte ikke har symptomer, gjelder det innen 48 timer før den positive testen ble tatt.

Hamarøy kommune kan komme til å ha lavere terskel enn disse kriteriene for å sette kontakter i karantene, ut fra smittesporingen av det enkelte tilfelle.

Ut fra erfaringer anbefaler vi at nærkontakter som ikke har symptomer venter til dag 5-7 etter siste kontakt med den smittede før det tas test.

Prøvesvar

Mens du venter på prøvesvar

  • Du som venter på prøvesvar skal holde deg hjemme til du har fått svar. Ikke gå på jobb eller skole. Ikke ta offentlig transport eller oppsøk offentlige steder. Hold god avstand til andre, også hustandsmedlemmer.
  • Nærkontakter som utvikler symptomer oppfattes som smittet, og skal oppholde seg i isolasjon fram til de har fått første negative prøvesvar.
  • Selv om nærkontakten tester negativt, skal vedkommende være i karantene i 10 dager fra nærkontakten fant sted. Ved nye symptomer i karantenetiden, bør nærkontakten testes på nytt.

Finn prøvesvar på helsenorge.no

Pasienter får svar på testen via helsenorge.no etter 1-2 dager. Helsepersonell ser svaret i kjernejournal.

helsenorge.no finner du mer koronainformasjon for befolkningen.

Tiltak

Legevakt

Legevakta i Hamarøy er stengt fra 25. desember. Dersom du har behov for fysisk legetilsyn ivaretas det av Steigen legevakt i Leinesfjord. Ved behov for legevakt ring 116 117.

Pleie og omsorg

Hamarøy bygdeheim er som forebyggende tiltak stengt for besøkende fra 25. desember. Fra samme tidspunkt anbefales det sterkt å ikke besøke Dragstunet og omsorgsboliger.
Kommunen har innført bruk av munnbind hos ansatte på sykehjem og i hjemmetjenesten.

Testing

Testtelefon nr 477 66 557 er bemannet hver dag kl. 08.00-15.30 fra og med 26. desember.

  • Alle som har vært innom legekontoret i perioden 14.-25. desember, samt noen fra uken før, oppfordres til å la seg teste. Det er allerede testet ca 270 personer i tilknytning til dette.
  • Nærkontakter som ikke har symptomer anbefales å la seg teste 5-7 dager etter siste kontakt med en som er påvist smittet
  • Andre som opplever å få symptomer eller er i tvil anbefales å ha lav terskel for å la seg teste
  • Møt ikke opp uten avtale. Hold god avstand til andre dersom det er kø.
  • Kommunen planlegger å sende testpersonell til Musken så snart som mulig for å ta tester det er meldt behov for der.

Økt avstand og færre kontakter

Alle som oppholder seg i Hamarøy oppfordres sterkt til å følge nasjonale råd om økt avstand og færre kontakter som smittereduserende tiltak. Les om disse her. Alle må begrense antall kontakter både i private og andre sammenhenger. De nasjonale råd inkluderer blant annet:  

  • Du og de du bor med kan omgås normalt. "De du bor med” inkluderer også en kjæreste. Hvis du bor alene, kan du ha to-tre nære venner som du kan være fysisk nær. Det bør være de samme over tid.    
  • Andre kontakter bør også være de samme over tid, for eksempel egne grupper på arbeidsplassen eller i skolen og barnehagen. 
  • Begrens sosial kontakt til maksimalt ti personer i uken (nasjonal anbefaling).
  • Unge og voksne som har vært i situasjoner der det har vært vanskelig å holde minst én meters avstand, bør holde minst to meter avstand ved besøk hos personer i risikogruppene.

Hamarøy kommune anbefaler at alle de nærmeste dagene unngår kontakt med andre enn egen husstand. Kun nødvendige ærend eller arbeid.

Øvrige tiltak

Butikker

  • Kommunen anbefaler sterkt at alle butikker praktiserer antallsbegrensning tilpasset sine lokaler.
  • Avstandskrav og vask/desinfisering av hender skal overholdes.
  • Vi anbefaler at kun en fra hver familie handler hver gang.
  • Vurder om det er nødvendig å handle, planlegg dine innkjøp.
  • Dersom du er i karantene må du be andre om å handle for deg. Noen butikker tilbyr hjemkjøring.

Offentlig kommunikasjon (buss, taxi, ferge, hurtigbåt)

  • Det anbefales bruk av munnbind på all offentlig kommunikasjon i Hamarøy fram til og med 3. januar.

Offentlige arrangementer

  • Alle offentlige arrangementer fram til og med 3. januar anbefales avlyst.

Treningssentre/idrettshall/svømmehall

  • Stenges fram til og med 3. januar, det samme anbefales for private treningssentre.

Hamarøy kommune vil fortløpende vurdere behov for ytterligere tiltak. Vi samarbeider med FHI, Fylkesmannen i Nordland v/fylkesberedskapssjefen, Bodø og Steigen kommuner.

Det viktigste for oss nå er å stoppe smitten fra å spre seg, og i tillegg ta vare på våre innbyggere som er satt i isolasjon og karantene. Det er tøft å sitte isolert i høytiden. Det er også tungt å kjenne på usikkerhet i situasjonen vi står i. Vis derfor omsorg overfor hverandre, ta en telefon til noen du kjenner som sitter alene. Hamarøy kommune har også åpen «bekymringstelefon» for de som har behov for noen å snakke med tlf. 911 60 616.