Den nye barnehagen har to avdelinger med 36 plasser. Per i dag er det 12 barn i barnehagen. Navnet på den nye barnehagen er «Fra fjorden». Samme navn hadde den første lulesamiske barnehagen som ble startet opp på Helland for 31 år siden. «Vuonak Mánájåroj» står på genserne både til barn og ansatte.

- Vuonak betyr «fra fjorden», og det er nettopp det vi er, forklarer styrer Birgit Andersen. - Mánájåroj er en annen variant av det gamle ordet mánájgárdde. Sistnevnte er en direkte oversettelse av det norske ordet barnehage, men på samisk betyr gárdde kirkegård eller reingjerde. Reingjerde kan assosieres med et gammelt utdatert barnesyn, der barna bare trenger et oppbevaringssted. Dagens moderne barnehage er en pedagogisk institusjon med helt tydelige retningslinjer for innhold og mål. Så vi ønsket et mer moderne navn, som speiler det vi er i dag. Så mánájåroj betyr noe a la barnas oppholdssted, uten å definere det noe mer. Så det syntes vi passa bedre, sier Birgit.

Det er også et grønt hjerte på klær til alle i Árran barnehagen. Det står Vájmogiella og det betyr «Hjertespråk». Personalet i barnehagen snakker konsekvent samisk. - Målet vårt er at ethvert barn skal snakke samisk i enhver situasjon, sier Birgit Andersen.

Det er egne norsksoner i barnehagen. Foreldre har norsk sone foran både grov og fingarderobe. Dette for at foreldre som ikke behersker samisk skal kunne kommunisere med barnet sitt, uten at det går utover rammer. Barnehagen ønsker at dagens viktigste møte mellom forelder og barn skal være trygt og godt, og at de skal kunne snakke på det språket de bruker.

Barnas norsksone har en annen farge, sånn at det er lett for barna å skille disse. Det er lov å sitte i norsksone om man vil, men erfaringer viser at det fort blir litt kjedelig, og da velger barnet selv at det ønsker å snakke samisk sånn at det kan delta på det som skjer i resten av lokalet.

-Grunnen til at vi har dette behovet er fordi vi jobber mye med språkendring, og ikke bare språkbevaring, påpeker Birgit. -Vi skal stimulere til motivasjon og evnen til å lykkes, etter alder og modenhet, og det er vårt ansvar.

Ordføreren gratulerte barn og ansatte med den nye flotte barnehagen. Barnehagen fikk et gavebrev, slik at de kan kjøpe leker/utstyr til bruk i barnehagen.