Nærkontakter

Du blir definert som nærkontakt hvis du, innen 48 timer før personen med bekreftet smitte fikk de første symptomene, har hatt:

  • mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter,
  • eller direkte fysisk kontakt,
  • eller direkte kontakt med sekreter (for eksempel spytt, snørr og tårer).

Dersom personen med bekreftet smitte ikke har symptomer, gjelder det innen 48 timer før den positive testen ble tatt.

Avventende karantene

Nærkontakt til en som er påvist smittet skal i karantene i 10 dager. Det anbefales testing på dag 1 (hvis mulig) og dag 7.

Bodø praktiserer for tiden også en "avventende karantene" for personer som er nærkontakt til nærkontakten av en påvist smittet. Altså et ledd lengre bort fra et positivt smittetilfelle. Dette for å kunne stoppe spredning av den sørafrikanske varianten av viruset, som er lettere smittsomt.

Test-telefon

Dersom du er nærkontakt i første ledd til en som er påvist smittet, skal du bli kontaktet av smittesporingsteam. Det samme vil trolig gjelde nærkontakter i annet ledd, dersom smittesporerne i den kommunen som følger opp mener at det er nødvendig.

Dersom du tror du kan være nærkontakt i første eller annet ledd bes du om å gå i foreløpig karantene for å avvente at du enten blir kontaktet av smittesporingsteam eller at du på mandag kan ringe test-telefon for å få vurdert om du bør testes og hvordan du skal forholde deg videre. Ring test-telefon 477 66 557 for å avtale tidspunkt for testing. Åpningstider for test-telefon ukedager kl. 9.00 - 12.00 og 13.00 - 15.00.