Bra for deg og bra for kommunen

Alle som deltar i SAMINOR3, får en gratis helsesjekk og tilbakemelding på blant annet blodtrykk og om de er i faresonen for å utvikle diabetes. Kommunen får ikke vite noe om helsen til enkeltpersoner.

-Vi får en anonym oppsummering av resultatene etterpå. Det er nyttig når vi skal planlegge helsetjenester i årene som kommer. Jo flere som deltar, jo bedre rapport får vi, sier ordfører Britt Kristoffersen Løksa. Både hun og kommuneoverlege Elisabeth Richter har mottatt invitasjon til SAMINOR3, og begge har bestemt seg for å stille.

-Jeg håper at alle som har fått invitasjon til SAMINOR3 stiller opp. Helsesjekken er bra for de som blir invitert. Er det noe du lurer på, kom på folkemøtet, oppfordrer kommuneoverlege Elisabeth Richter. 

På folkemøtet kommer Hamarøy kommune til å fortelle hvorfor SAMINOR3 er viktig for alle i kommunen, og forskere skal fortelle om innholdet i befolkningsundersøkelsen - hvorfor SAMINOR3 åpner en egen helsestasjon i kommunen i to uker. 

Helsestasjon på Tysfjord Turistsenter

SAMINOR samler inn anonyme helsedata i små og mellomstore kommuner fra Innlandet i sør til Finnmark i nord. I Hamarøy kommune åpner SAMINOR3 en egen helsestasjon, i en avskjermet det av Tysfjord Turistsenter på Storjord.

-Hamarøy er en av 50 kommuner som er plukket ut til den tredje runden av SAMINOR, sier overlege Ann Ragnhild Broderstad overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge og forsker ved UiT Norges arktiske universitet.

For første gang i Norge skal en befolkningsundersøkelse også forsøke å kartlegge hvordan fornorskningspolitikk og andre verdenskrig påvirker helsa vår i dag.

 

For mer informasjon:

SAMINOR3, tlf 406 49 469
E-post: saminor@uit.no

 

Tekst: UiT