Fraflytting blant ungdom er en av Nord-Norges største utfordringer, og er derfor Bodø2024s aller viktigste målgruppe. Siden utlysningen åpnet i 2023, har det totalt kommet inn 210 søknader fra hele fylket. Det har derfor vært knallharde prioriteringer for de rundt 20 ungdommene som har gått gjennom søknadene i fem ulike behandlingsrunder. Målet med bevilgningene er å skape et unikt ungdomsprogram som reflekterer deres behov, ønsker og visjoner. 

Det er nå delt ut penger til 77 ulike prosjekter i Bodø, Værøy, Hamarøy, Gildeskål, Meløy, Rana, Nesna, Fauske, Rødøy, Vestvågøy, Narvik, Sortland, Bø, Vågan, Flakstad, Moskenes, Sørfold, Grane, Steigen, Træna, Hemnes og Vefsn. Alle prosjektene blir en del av ungdomsprogrammet til UNG2024 (Bodø 2024).

Disse prosjektene fra Hamarøy har fått støtte: 
  • UNG AGE Hamarøy 2024 
  • Ungdommens dag - på Skutvik Kystfæstival
  • "Vi e her - Mij lip dáppe 2024" låtskriver-workshop

Ambassadører fra Hamarøy er Marte Berre og Dina S. Mohammed, leder og nestleder i Hamarøy ungdomsråd. De har vært med i samlingene der de behandlet alle søknadene som har blitt sendt inn. På siste samlingen kunne de ikke delta på grunn av skole, men Rannus Kunto og Vilja Aspelund ble sendt som vara og tok denne viktige oppgaven på strak arm. Det har vært mye læring i behandlings prosessen, samt veldig sosialt og gitt ungdommer mulighet til å bygge nettverk med andre ungdom fra hele Nordland. 

Fritidsleder og koordinator for Hamarøy ungdomsråd Gerda Jaanus er stolt over at våre ungdommer har fått den muligheten til å være med på noe så stort og håper at de selv også forstår hvor stor betydning disse midlene har for ungdommen i Nordland. -Det har også vært veldig lærerikt for meg som ungdomsarbeider å få lov til å observere ungdom i en sånn situasjon - hvordan de tenker, hva de prioriterer osv. Jeg syns at ungdom ofte er minst like omtenksomme og reflektert i sine valg enn hva mange voksne er, sier hun. 

Det er Samfunnsløftet Sparebank 1 Nord-Norge som gikk inn med over fire millioner kroner til utlysninger for ungdom i Nordland.

 

Tekst: Bodø2024