Hvem får vaksiner først?

Det er kommunene som skal tilby innbyggerne vaksinering til personer som bor eller oppholder seg i kommunen. Vaksinen er gratis. 

Det er i starten beskjedne leveringer av vaksiner. Det skjer en opptrapping fra uke 4. Den uken vil også de som har fått dose 1, få dose 2. Kommunen må nå forberede å ta imot større leveringer med vaksiner, og organisere dette på best mulig måte. Hamarøy kommune har utarbeidet vaksinasjonsplan. 

På grunn av begrenset tilgang, er det en prioritering av vaksinen i starten. Det er regjeringen som fastsetter prioriteringen etter råd fra Folkehelseinstituttet. De første gruppene som får vaksine, er:

  1. Beboere i sykehjem og utvalgte helsepersonellgrupper.

  2. Alder 85 år og eldre og utvalgte helsepersonellgrupper.

  3. Alder 75-84 år.

  4. Alder 65-74 år

OG personer mellom 18 og 64 år med sykdommer/tilstander med høy risiko for alvorlig forløp.

Her kan du lese om prioriteringene.

Hvor langt er vi kommet?

Det er de aller eldste og mest sårbare som har fått vaksine først. I Hamarøy er vi ferdig med vaksinasjon på sykehjemmet. I denne uke kom det 20 vaksiner, og da var det Dragstunet som stod for tur. Kent-Eirik var den første som fikk koronavaksine der. Han synes at det er stas å være den første som fikk vaksine på Drag.

Hjemmetjenesten nord vaksinerte 10 personer og hjemmetjenesten sør vaksinerte 14 på torsdag. Etter dette vil vaksineringen skje etter prioriteringslisten. Det er også noen utvalgte fra helsepersonellgruppen som får vaksine i første omgang.

Vaksinasjonssted for massevaksinering blir i Hamarøyhallen, Oppeid. FHI anbefaler sentralt vaksinasjonssted på grunn av at når kommunen mottar vaksinen, har vi bare fire dager på oss for å vaksinere. Vaksinene sendes fra fryselager, og må brukes i kommunen innen fire dager. Hamarøyhallen egner seg best for å organisere et godt smittevern, og det er mulig å vaksinere flest i løpet av en til to dager. Dersom vi skulle få mellom 600-800 vaksiner samtidig, så har vi ikke så mange steder vi kan gjennomføre dette på med de kravene som foreligger. Da vil det stille krav til parkeringsforhold, krevende logistikk og mange involverte som blant annet legetjeneste, ambulansetjeneste, politi, Røde Kors, Sanitet.

Har du meldt deg på?

Kommunen har en del henvendelser der folk lurer på om når de kan forvente å få vaksiner. Vi kan forsikre om at dersom du er satt opp på liste så vil du bli kontaktet for time. Og det kan skje på relativt kort varsel. Men det blir altså ikke de neste ukene. Pr. i dag har over 750 meldt seg inn på denne listen. 

Meld deg på her.

 

Bilde publiseres med samtykke.