Hamsundagene er en litteratur- og kulturfestival i Habmer - Hamarøy som skal fremme nobelprisvinner og forfatter Knut Hamsuns liv og virke. Hamsundagene har gjennom disse 40 årene skapt stort engasjement og løftet kulturlivet i kommunen, samt bidratt til å økt aktivitet og en stor Hamsun-satsningen.

I flere tiår hadde Hamarøy kommune en helt sentral rolle i produksjonen og utviklingen av festivalen. Dette ble gjort i nært samarbeid med en hovedkomite bestående av ressurspersoner både fra kommunen og frivillige. Det brede folkelige engasjementet lokalt har i alle år vært stort.

Da Hamsunsenteret ble åpnet i 2009, ble det samtidig undertegnet en avtale mellom Hamarøy kommune og Nordlandsmuseet ved Hamsunsenteret.

Tidene endrer seg. Nå er stiftelsen oppløst. Det er nå et behov for å reforhandle avtalen om Hamsundagene. Dette for tydelig å spisse målsettingen og rammene for dette kulturelle fyrtårn som Hábmer - Hamarøy er så heldig å ha. Hamsundagene er en helt sentral merkevare i vårt felles arbeid med å fremme kulturen, den attraktivitet som stedet og Hamsunsenteret er. Hamsundagene skal være en sentral kulturfestival i vår region, med en tydelig litterær profil. Festivalen skal nå et høyt kvalitativt kunstnerisk nivå på nasjonalt og internasjonalt nivå.