2020-09-15-flytskjema-barn

De vanligste symptomene på covid-19 er også vanlige ved andre luftveisinfeksjoner som forkjølelse og influensa. Mange får hoste og/eller feber. I tillegg er det vanlig med nedsatt smak- og luktesans, hodepine, slapphet og muskelverk. Etter hvert utvikler noen tungpustethet. 

Man er mest smittsom i dagene rett før og rett etter symptomene starter. Det gjelder både for SARS-CoV-2 og for en rekke andre luftveisvirus. 

Råd til deg som mistenker at du er smittet

  • Hold deg hjemme hvis du er syk eller har nyoppståtte luftveissymptomer (feber, hoste, tungpustethet, hodepine, slapphet, nedsatt lukt- eller smakssans, muskelverk, sår hals med mer). 
  • Test deg for koronavirus hvis du har nyoppståtte luftveissymptomer.
  • Test deg for koronavirus, selv om du ikke har symptomer hvis du er nærkontakt til en som er bekreftet smittet, har ankommet Norge fra et rødt land/område siste 10 dager, eller mistenker at du kan være smittet.
  • På nettsidene til kommunen du oppholder deg i, finner du praktisk informasjon om hvordan, hvor og når du kan få testet deg. Se avsnittet «Til deg som har tatt koronatest» nedenfor for informasjon om hva som skjer etter at du har tatt en test.  
  • Test for personer med symptomer og behandling er gratis i det offentlige systemet for alle som oppholder seg i landet. Dette gjelder også personer uten personnummer (personer uten lovlig oppholde/papirløse migranter). Helsepersonell har taushetsplikt, og kan ikke gi videre informasjon om deg og din helse. Mer informasjon om dette finnes på Helsenorge.no: Helsehjelp ved covid-19 for personer uten lovlig opphold

Er du syk og trenger legehjelp, eller har behov for individuell helserådgivning, kontakt legekontoret på telefon. 

  • Har du behov for mer akutt helsehjelp, og ikke kommer i kontakt med fastlege, ring 116 117. 
  • Ved livstruende sykdom eller skade, ring 113.  

Symptomer ved covid-19, forkjølelse og allergi

Er du usikker på om du har symptomer på covid-19, bør du teste deg. Symptomer på covid-19 kan være vanskelig å skille fra andre luftveisinfeksjoner og allergi. Dette gjelder for eksempel sår hals, tett/rennende nese og nysing. Alle voksne og ungdommer bør derfor ha lav terskel for å teste seg.

Hvis du har symptomer etter koronavaksinasjon

Reaksjoner inntil de 3 første dagene etter at du er vaksinert med koronavaksine.

Symptom Tiltak

Symptomer som ved mistenkt vaksinasjonsbivirkning: Feber, hodepine, muskelverk, leddverk, trøtthet

Hold deg hjemme fra jobb til du er feberfri og har forbedret allmenntilstand. 
Hvis symptom varer over 48 timer, vurder å teste deg for koronavirus. 

Symptomer som ikke er typisk for vaksinasjonsbivirkning: Hoste, sår hals, rennende nese, tungpust, tap av smak/luktesans    

Hold deg hjemme fra jobb og test deg for koronavirus. 

Til deg som har tatt koronatest

Noen tester kan gi svar i løpet av en halv time (antigen hurtigtester), andre tester (PCR) får du vanligvis svar på i løpet av 1-2 dager.  

Kontakt lege hvis du blir syk eller trenger medisinsk hjelp mens du venter på svar.  

Hva skal du gjøre mens du venter på prøvesvar?  

  • Hvis du har testet deg fordi du har fått symptomer på koronavirus er hovedregelen at du skal holde deg hjemme til du har fått svar på testen. Det vil si, ikke gå på jobb eller skole, ikke ta offentlig transport eller oppsøk offentlige steder og hold ekstra god avstand til andre. De du bor med trenger ikke å holde seg hjemme, heller ikke dersom de jobber i helsetjenesten.

  • Hvis du er i pålagt karantene og har testet deg fordi du har fått vanlige symptomer på koronavirus (feber, hoste, blitt tungpustet eller mistet smaks- eller luktesans) skal du følge reglene for isolasjon. Reglene for isolasjon er strengere enn karantene. De du bor sammen med skal være i karantene fram til du har fått svar på prøven.  

  • Hvis du har tatt testen uten at du har symptomer på korona og uten at du har vært utsatt for smitte, behøver du ikke å holde deg hjemme til du har fått prøvesvar. Det kan for eksempel være dersom du tar testen fordi du er med i et forskningsprosjekt, skal besøke en institusjon, eller trenger å ta test for å kunne reise. 

Slik får du svar på koronatesten 

Etter det har gått 1-2 dager kan du kan finne svaret på din egen koronatest på Helsenorge.no:  

Dersom du har koronavirus står det at resultatet er positivt. Dersom du ikke har koronavirus står det at resultatet er negativt. 

Dersom testen viser at du har koronavirus (positivt prøvesvar) 

Hvis testen viser at du har koronavirus, skal du i isolasjon. Kommunen vil ringe deg for å gjøre det vi kaller for “smittesporing” for å stanse smitten. Alle du bor med og alle som du har vært nært sammen med må da i karantene.  

Kommunen har taushetsplikt. Det er viktig at dere forstår hverandre, så spør hvis du lurer på noe. Du kan be om tolk dersom det er vanskelig å forstå språket. Tolk er gratis. 

Dersom testen viser at du ikke har koronavirus (negativt prøvesvar) 

  • Dersom du tok testen fordi du hadde symptomer på koronavirus, kan du gå tilbake på jobb eller skole når du er feberfri og i fin form. Lett hoste eller lignende som henger i, er ok.  
  • Dersom du tok testen mens du er i pålagt karantene, må du fullføre karantenen, også selv om du føler deg frisk. 

Se også: 

Informasjonstelefon for koronaspørsmål: 815 55 015 (hverdager 08.00 - 15.30).

Til deg som har gjennomgått covid-19

Når du er ferdig med isoleringsperioden, regnes du ikke lenger som smitteførende. Isolering oppheves også i de tilfellene der andre i din husstand fortsatt er i isolasjon eller karantene.

Selv om de fleste får milde luftveissymptomer, har en del fortsatt en tid etter vedvarende symptomer slik som tap av/endret smak- og luktesans, resthoste, tungpusthet og nedsatt almenntilstand. Disse går som oftest over av seg selv etter litt tid. I begynnelsen kan det være bra å veksle mellom hvile og forsiktig fysisk aktivitet, for eksempel gå på tur.

Noen få har vedvarende symptom over lengre tid. Hvis du har besvær som begrenser hverdagen din, og som ikke forbedres, bør du ta kontakt med din fastlege.

Hvis du får vanskeligheter med pusten, eller føler deg veldig syk, bør du kontakte legevakten 116 117, alternativt 113 ved behov for øyeblikkelig hjelp.