Anbefaling om økt avstand og færre kontakter

Hábmera suohkan – Hamarøy kommune:  

Alle innbyggere anbefales å holde seg mest mulig hjemme, redusere antall nærkontakter og kun gjøre nødvendige ærend eller arbeid. Hold god avstand til andre, husk god hånd- og hostehygiene.

Det er sterkt anbefalt at antall kontakter gjennom en uke ikke overstiger 10 personer i sosiale sammenhenger ut over nødvendige kontakter i jobbsammenheng, husstandsmedlemmer og barnehage- og skolekohorter.

Hábmera suohkan - Hamarøy kommune anbefaler:

  • å unngå kontakt med andre enn egen husstand så langt det er mulig de nærmeste dagene
  • å holde 2 meter avstand til andre. Dette gir større risikoreduksjon.
  • at innbyggere fører lister over sine kontakter, for smittesporing.
  • dersom en i husstanden er påvist smittet og isolert, betyr det at alle de andre i husstanden er nærkontakter som skal være i karantene
  • Dersom en i husstanden er nærkontakt (til en påvist smittet utenfor egen husstand), er ikke resten av husstanden nærkontakter hvis de ikke har hatt direkte kontakt med en påvist smittet. Det anbefales likevel at barn holdes hjemme dersom noen i husstanden er i karantene.

Oppfordrer alle innbyggere om å avstå kontakt mellom ulike husstander i sosiale sammenhenger.

Les nærmere om karantene og isolasjon her.

 

Nye nasjonale tiltak:

Unngå å ha gjester i hjemmet. Vent 14 dager med private besøk. Unntak for nødvendige hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase. Aleneboende kan ha besøk eller gå på besøk med en til to faste venner eller til en fast husstand. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort. (Nytt) 

 Maksimalt fem personer på private sammenkomster utenfor eget hjem, som for eksempel en bursdag i leid lokale. Hvis man er flere enn fem i samme husstand, kan selvfølgelig alle i husstanden møtes. (Nytt) 

Maksimalt ti personer på innendørs idrettsarrangement, kulturarrangement, seminarer, livssynssamlinger, seremonier mv., likevel 200 personer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter. I begravelser kan det være opp mot 50 personer, selv om setene ikke er fastmontert. (Nytt) 

De fleste av disse arrangementene vil uansett ikke være i tråd med nasjonale anbefalinger og bør derfor utsettes eller avlyses. 

Anbefaling om hjemmekontor

Hábmera suohkan – Hamarøy kommune:

Arbeidstakere som ikke har arbeidsoppgaver som krever fysisk tilstedeværelse, eller ikke arbeider alene, bør utføre arbeidsoppgavene sine fra hjemmekontor. Arbeidstakere som ikke reiser med kollektivtransport, kan likevel møte på arbeidsplassen.

Hábmera suohkan - Hamarøy kommune anbefaler at de som kan, bør ha hjemmekontor etter avtale med sin nærmeste leder. Unngå unødvendige arbeidsreiser.

Kommunehuset på Oppeid og gammelskola på Drag er stengt for publikum (innført fra romjula).

 

Nye nasjonale tiltak: 

Hjemmekontor for alle som har mulighet til dette. (Nytt) 

Arrangementer og aktiviteter

Hábmera suohkan – Hamarøy kommune:

Sterk anbefaling om at alle offentlige arrangementer avlyses inntil videre.

Stenging av treningssentre/idrettshall/svømmehall, og anbefaling om stenging for private treningssentre, videreføres inntil videre. Hamarøyhallen og gymsaler er stengt til 19. januar.

Hamarøy bibliotek er stengt, dette gjelder både hovedbiblioteket på Oppeid, inkludert meråpent bibliotek, og Drag filial.​ Det er mulig å bestille lån og avtale utlevering på telefon 90756773 (mandag - onsdag 8.30 - 15.00) eller epost biblioteket@hamaroy.kommune.no.

 

Nye nasjonale tiltak:  

Alle organiserte fritidsaktiviteter, idrettsaktiviteter, kulturarrangementer og livssynssamlinger innendørs, anbefales utsatt til etter 18. januar. Dette gjelder også alle aktiviteter innendørs som samler barn og unge på tvers av klasser/ kohorter. (Nytt) 

Idrett:  

Utendørs aktiviteter kan gjennomføres dersom det er mulig å holde god avstand. 
Toppidretten og kulturutøvere som har et særskilt unntak med egen regulering, omfattes ikke. 

 Kirkevandring:  

De særlige reglene for kirkevandringer oppheves straks, i stedet for fra 15. januar. (Nytt) 

Serveringssteder

Hábmera suohkan – Hamarøy kommune:

Hábmera suohkan - Hamarøy kommune innfører full skjenkestopp i 14 dager fra 30. desember 2020 kl. 17.00. Dette er fastsatt i lokal forskrift med hjemmel i smittevernloven § 4-1.

 

Nye nasjonale tiltak:  

Det innføres nasjonalt forbud mot skjenking av alkohol på serveringssteder og arrangementer. (Nytt) 

Offentlig kommunikasjon (buss, taxi, ferge, hurtigbåt)

Hábmera suohkan – Hamarøy kommune:

Anbefaling om bruk av munnbind på all offentlig kommunikasjon i Hábmer – Hamarøy, videreført inntil videre.

Reiseråd

Hábmera suohkan – Hamarøy kommune:

Unngå unødvendige reiser innenlands, og unødvendige reiser internt i kommunen.

 

Nye nasjonale tiltak:  

Unngå alle unødvendige reiser i inn- og utland. Hytteopphold med personer fra samme husstand frarådes fortsatt ikke, innenfor de lokale og nasjonale rådene og reglene som gjelder. 

Barnehager, grunnskoler, videregående skole og skolefritidsordning

Hábmera suohkan – Hamarøy kommune:

Kommuneoverlegen i samråd med kriseledelsen i Hamarøy kommune har besluttet 2. januar at barnehagene og skolene i Hamarøy kommune er på gult nivå i trafikklysmodellen, men med forsterket oppmerksomhet på renhold og smittevern tiltak. Den enkelte barnehage og skole har ulike forutsetninger og dette kan gi lokale variasjoner ift hvordan de løser barnehagedagen og opplæringen i skolen og for å imøtekomme gjeldende smittevernstiltak. Les mer her.

I tillegg innføres rødt nivå i ungdomsskolen i tråd med nasjonale tiltak.  

Vedtak om stenging av Knut Hamsun videregående skole på Oppeid 4.-8. januar (uke 1). Her fins informasjon til elever og foresatte fra Knut Hamsun vgs.

Hamarøy kulturskole har digital undervisning fra 04. til 08. januar. 

 

Nye nasjonale tiltak:  

All undervisning og alle planlagte arrangementer ved universiteter, høgskoler og fagskoler blir digitale frem til 18. januar. (Nytt) 

Alle landets videregående skoler og ungdomsskoler går over til rødt nivå. (Nytt) 

Det gis ikke nasjonale føringer for nedstengning av folkehøgskolene eller bibelskolene. Folkehøgskolene følger anbefalinger og retningslinjer fra lokale helsemyndigheter. 

Testing-informasjon

Hábmera suohkan – Hamarøy kommune:

Du som venter på prøvesvar, skal holde deg hjemme til du har fått svar. Ikke gå på jobb eller skole. Ikke ta offentlig transport eller oppsøk offentlige steder. Hold god avstand til andre, også hustandsmedlemmer.

Alle nærkontakter (f.o.m. ungdomsskolealder) til personer som er smittet med covid-19 bør teste seg.

Nærkontakter som utvikler symptomer oppfattes som smittet, og skal oppholde seg i isolasjon fram til de har fått første negative prøvesvar. Selv om nærkontakten tester negativt, skal vedkommende være i karantene i 10 dager fra nærkontakten fant sted. Ved nye symptomer i karantenetiden, bør nærkontakten testes på nytt.

Hvis nærkontakter ikke har symptomer, skal de være i karantene og så testes 5-7 dager etter siste kontakt med den smittede.

Alle innbyggere må ha lav terskel for testing uavhengig av symptomer i denne situasjonen, så er du i tvil eller hvis du utvikler symptomer, må du isolere deg og testes.

Der det er sterk mistanke om smitte, kan det bli sendt ut testpersonell slik at man blir testet hjemme. Dette er det helsetjenesten som vurderer.

Ved problemer med transport ta kontakt med test-telefonen 477 66 557. Åpningstider for test-telefon kl. 9.00 - 12.00 og 13.00 - 15.30.

Butikker

Hábmera suohkan – Hamarøy kommune:

Må tilrettelegge for at alle ansatte og kunder til enhver tid kan følge de generelle smittevernrådene, i samsvar med nasjonale anbefalinger:

  • Kommunen anbefaler sterkt at alle butikker praktiserer antallsbegrensning tilpasset sine lokaler.
  • For tiden anbefaler Hábmera souhkan - Hamarøy kommune to meters avstand.
  • Avstandskrav og vask/desinfisering av hender skal overholdes.
  • Vi anbefaler at kun en fra hver familie handler hver gang.
  • Vurdér om det er nødvendig å handle, planlegg dine innkjøp.
  • Dersom du er i karantene må du be andre om å handle for deg. Noen butikker tilbyr hjemkjøring. Frivilligsentralen organiserer også hjelp.
  • Å henge opp plakat om at det er kun 1 fra familie handler, avstand og etc.

Nye nasjonale tiltak:  

Alle kjøpesentre og butikker bør innføre antallsbegrensninger slik at det er mulig å holde avstand samt ha adgangskontroll. Regjeringen vil i løpet av de nærmeste dagene vurdere om det skal forskriftsfestes antallbegrensninger og adgangskontroll. (Nytt) 

Pleie og omsorg

Hábmera suohkan – Hamarøy kommune:

Hamarøy bygdeheim er stengt for besøkende, sterk anbefaling mot besøk på Dragstunet og omsorgsboliger. Bruk av munnbind hos ansatte på sykehjem og i hjemmetjenesten. Kommunen anbefaler bruk av munnbind hos besøkende på omsorgsboliger.