Et av fokusområdene i prosjektet er avdekking av krenkende adferd og mobbing. I den forbindelse tilrådes det at man benytter en såkalt ikke-anonym spørreundersøkelse. Oppeid skole har i samråd med veilederne valgt verktøyet Spekter, og gjennomfører undersøkelsen i løpet av oktober 2020 og igjen i februar/mars 2021.

Spekter er et ikke-anonymt verktøy for lærere, som brukes til å avdekke mobbing og kartlegge læringsmiljøet i en skoleklasse. 

Spekter er utviklet av Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning, med spørsmål utarbeidet av professor Erling Roland. Spørsmålene er forskningsbaserte og systematisk sammensatt, det er derfor ikke mulig med egne tilpasninger.

Ved å ta i bruk Spekter kan vi få mange opplysninger om både mobbing, bråk i klassen, popularitet, maktrelasjoner, grupperinger og holdninger. Dette kan være viktig informasjon når en skal forstå en mobbesak og gjennomføre tiltak.

Spekter er også et varslingssystem for elever som ikke opplever at de har et trygt og godt skolemiljø. Skolen er ansvarlig for å hente inn informasjon om elevenes læringsmiljø, og Spekter kan brukes som en ikke-anonym digital elevsamtale.

Spekter er også et nyttig verktøy for å hente ut positiv informasjon om arbeidet som har blitt gjort for å bygge et godt læringsmiljø i klassen. Informasjonen kan gi en pekepinn på om iverksatte rutiner og tiltak har hatt effekt.

Mer informasjon om Spekter.