Råd til alle i befolkningen

  • Husk god hånd- og hostehygiene.
  • Du og dine nærmeste kan omgås normalt. Hvem som er «dine nærmeste» bestemmer du selv, men det bør ikke være for mange og det bør være de samme over tid!
  • Hold økt avstand til andre enn dine nærmeste. Unngå fysisk kontakt, inkludert håndhilsing og klemming.Det bør minst være en meter mellom dere. (Avstanden fra ansikt til ansikt er aller viktigst. Hvis man står rygg til rygg, eller etter hverandre som i kø, er det mindre risiko for smitte. Der man sitter ved siden av hverandre bør det være en meter fra skulder til skulder.)             
  • Dersom du får symptomer på luftveisinfeksjon, må du holde deg hjemme til du er symptomfri.
  • Har du symptomer på covid-19 bør du testes.

 

Til deg som venter på prøvesvar

Hovedregelen er at du som venter på prøvesvar skal holde deg hjemme til du har fått svar og allmenntilstanden er god. Du skal ikke gå på jobb eller skole, du skal ikke ta offentlig transport eller oppsøke offentlige steder, og du skal holde god avstand til alle andre enn dine nærmeste. Dine husstandsmedlemmer behøver ikke å være i karantene, heller ikke husstandsmedlemmer som jobber i helsetjenesten.

Dersom testen ble tatt uten at du har mistanke om at du har covid-19 (det vil si at du hverken har symptomer eller har vært direkte utsatt for smitte) er det ikke nødvendig å holde seg hjemme i påvente av prøvesvar. Dette kan for eksempel gjelde hvis du deltar i forskningsprosjekter.

Karantene

De som skal i karantene er i utgangspunktet friske, men har vært i en situasjon der de kan ha blitt smittet. Dette gjelder nærkontakter til personer med covid-19 og personer som har vært på reise i et område med mye smitte. Disse skal være i karantene i 10 dager for å hindre at de smitter andre før de selv får symptomer.

Definisjoner av tilfelle og nærkontakt

Fra 13.08.20 skal alle nærkontakter i karantene, og det skilles ikke lenger på type nærkontakt.

For nærkontakter og personer i innreisekarantene gjelder:

  • Du skal være i karantene i 10 dager etter siste eksponering eller etter ankomst til Norge. Les mer om egnet sted for karantene nedenfor.
  • Du kan omgås de du bor sammen med som normalt, men unngå besøk.
  • Du skal ikke gå på skole, jobb, barnehage eller andre aktiviteter utenfor hjemmet.
  • Du skal ikke ta lengre reiser innenlands eller reise utenlands.
  • Du skal ikke ta offentlig transport.
  • Du skal unngå steder hvor det er vanskelig å holde avstand.
  • Du bør som hovedregel ikke oppsøke offentlige steder, slik som butikker og kaféer. Ved mangel på alternativer kan du gå ut for å gjennomføre nødvendige ærend i butikk eller apotek – men sørg for å holde tilstrekkelig avstand (minst 1 meter) til andre og unngå kø.
  • Du kan gå tur ute, men hold minst 1 meter avstand til andre.
  • Vær årvåken på egne symptomer. Dersom du får feber eller luftveissymptomer, skal du isolere deg og la deg teste så snart som mulig.
  • Ved positiv test skal du over i "hjemmeisolering".

Under karantenen må du oppholde deg på et egnet sted: 

  • Det vanligste er å gjennomføre karantene i eget hjem. For at et annet oppholdssted skal egne seg, må det være mulig å unngå kontakt med andre enn de du vanligvis bor sammen med.
  • Dette betyr at overnattingssteder der du må omgås andre gjester, ikke er egnet for karantene. Opphold i campingbil, -vogn, telt eller hytte på campingplasser uten eget bad/toalett og kjøkken godtas ikke som adresse for gjennomføring av karantenetiden hvis du må dele fasiliteter med andre personer enn dine nærmeste/reisefølget. Det samme gjelder opphold på adresser hvor du må dele rom/fasiliteter med andre enn de du vanligvis bor sammen med, for eksempel hybelhus og andre boliger med felles bad eller kjøkken.
  • Karantene i andres hjem er ok dersom du og din husstand er eneste gjester.

Hjemmekarantene og isolasjon

Innreisekarantene

Det er pålagt karantene for personer som har vært på reise i visse land og områder. Det gjennomføres på egnet sted og på samme måte som for nærkontakter, se ovenfor.

Man kan reise rett til oppholdsstedet med egnet transportmiddel. I de tilfeller der det må skje med kollektivtransport, anbefales det at de reisende følger gjeldende råd for dette. De anbefales å bruke munnbind under hjemreise og de oppfordres så langt det er mulig å unngå avganger der man ikke klarer å holde minst 1 meters avstand. 

Smittevernråd for ferie og reise vedrørende koronavirus (covid-19)

Unntak fra karanteneplikten

Dersom du er helt nødvendig for å kunne opprettholde forsvarlig drift knyttet til liv og helse, kan du unntas fra karanteneplikten når du er på jobb. Bruk av unntaket skal avklares med leder på arbeidsplassen.

Arbeidsgiver kan under visse forutsetninger også gi alternativ til karantene for arbeidstakere som har karanteneplikt etter ankomst til Norge.

Det er gitt egne anbefalinger for oppfølging og testing av personer som gis unntak fra karanteneplikten.

Hjemmeisolering

Dersom du har sannsynlig eller påvist covid-19, må du isoleres, enten hjemme, i helseinstitusjon eller et annet sted. Hjemmeisolering er for deg som har sannsynlig eller påvist covid-19, men som ikke trenger å ligge på sykehus.

Dette gjelder for hjemmeisolering:

  • Du skal ikke gå ut av hjemmet, men kan oppholde deg i egen hage eller på egen balkong.
  • Du må få hjelp av andre til å gjøre nødvendige ærend.
  • Hold minst 1 meter avstand til de du bor sammen med når det er mulig.
  • Hvis mulig, ha eget rom og bad. Bruk egne baderomsartikler, som for eksempel håndkle.
  • Avtal med legen din hvordan du skal følge med på egen helsetilstand.
  • Ring helsevesenet hvis du har behov for legehjelp fordi sykdommen din forverres (for eksempel ved pustevansker) eller av andre årsaker. Fortell at du har covid-19 når du ringer. Da kan de iverksette tiltak for å hindre at andre blir smittet. Du bør ikke benytte offentlig transport.
  • Rengjør hjemmet hyppig og særlig overflater slik som baderomservant, toalett, dørhåndtak og kjøkkenbenk. Vanlige rengjøringsmidler kan benyttes. Brukte tekstiler og sengetøy legges rett i vaskemaskin og vaskes på minimum 60 grader.
  • De du bor sammen med, skal være i karantene.
  • De du bor sammen med, må være nøye med håndhygiene med hyppig håndvask med såpe og vann. Husk særlig å vaske eller desinfisere hendene når du forlater rommet hvor den som er hjemmeisolert oppholder seg, og etter kontakt med den som er hjemmeisolert eller utstyr vedkommende har brukt, og før du skal ut av huset.
  • Legen vurderer hvor lenge du må være isolert. Man må minst være isolert 8 dager etter at man ble syk. Se Opphevelse av isolasjon

For å få avslutte isoleringen må du være symptomfri. Du skal ha vært symptomfri i tre døgn og det må være minst åtte døgn siden du fikk symptomer. For personer på sykehus eller som går på immundempende behandling, kan kravet om isolering være lenger.

Isolasjonen avsluttes også i de tilfellene der andre i din husstand fortsatt er i isolasjon eller karantene.