Klinikkleder ved Sámi klinihkka i Karasjok Amund Peder Teigmo, og leder for SANKS sin faglige referansegruppe Geir Sverre Braut møtte kommunen. Kommunen stilte med ordfører, varaordfører, kommunedirektør, leder for omsorg. Avdelingsleder Ronny Nergård og klinikkens rådgiver Ellen Kalstad organiserte møtet og var ansvarlig for programmet under besøket i Hamarøy.  

Om Sámi Klinihkka

Sámi Klinihkka er en nyopprettet klinikk i Finnmarkssykehuset HF. Klinikken har et særskilt ansvar for å tilby og utvikle likeverdige spesialisthelsetjenester til den samiske befolkningen. Klinikken har integrerte tjenester innen psykisk helse, avhengighet og somatikk.

Teigmo er spesialist i allmennmedisin og har blant annet jobbet som fastlege i Karasjok kommune siden 1996 frem til han begynte som klinikkleder i Sámi klinihkka. Han har i tillegg jobbet i delstilling som overlege i geriatri i spesialisthelsetjenesten i Karasjok mens han jobbet i kommunen. Teigmo har også vært medlem i styret til Finnmarkssykehuset HF frem til han tiltrådte som klinikksjef.

Om SANKS

Samisk nasjonal kompetansetjeneste – psykisk helsevern og rus SANKS  ble i 2017 godkjent som nasjonal kompetansetjeneste i henhold til «Forskrift om godkjenning av sykehus m.m.». SANKS skal bygge opp og formidle kompetanse innen psykisk helsevern og rus når det gjelder samiske pasienters særskilte behov for kultursensitiv diagnostikk og kulturelt tilrettelagde behandlingstilbud. Det er et mål at kompetansetjenesten skal gi økt kvalitet og pasientsikkerhet for samiske pasienter i et helhetlig behandlingsforløp, og bidra til å hindre «drop-out».

Nasjonale kompetansetjenester skal etablere faglige referansegrupper som skal bidra til at tjenesten drives i tråd med intensjonene i forskrift og at tjenestens innhold er likeverdig tilgjengelig for helsetjenesten og brukere i hele landet. I tråd med disse retningslinjene har SANKS en faglig referansegruppe som skal sikre at kompetansetjenesten gir økt kvalitet, og pasientsikkerhet til samiske pasienter i samiske områder over hele landet.

Referansegruppas leder Geir Sverre Braut er seniorrådgiver ved Stavanger universitetssjukehus og professor II ved Universitetet i Stavanger og Høgskulen på Vestlandet. Han er cand.med. og spesialist i samfunnsmedisin. Han har tidligere vært assisterende fylkeslege og fylkeslege i Rogaland. Han har også vært ass. direktør i Statens Helsetilsyn. Geir Sverre er kjent innenfor medisinsk fagområde og har utgitt en rekke fagartikler, bøker og annen fagstoff opp gjennom årene.