Samordning av tiltak

Fredag ettermiddag deltok Hábmera suohkan - Hamarøy kommune i felles møte med Statsforvalteren, Folkehelseinstituttet og andre aktører, sammen med Bodø og de øvrige Saltenkommunene. Tema var samordning av tiltak, etter at Bodø kommune varslet at de ønsket å innføre strengeste tiltaksnivå for å stoppe smittespredning. 

Forskrift om smitteverntiltak mv. ved koronautbruddet (covid-19-forskriften) beskriver tre nivå med forsterkede smitteverntiltak. For Bodø kommune innføres tiltak i kap. 5A. De øvrige kommunene har sluttet seg til at det innføres tiltak i kap. 5C. Statsforvalteren har med bakgrunn i dette anmodet regjeringen om å fatte det nødvendige vedtak for alle kommunene.  

Ta det alvorlig

Hábmera suohkan - Hamarøy kommune har ikke registrert nye smittetilfeller den siste uka og har ingen i karantene nå. Kommuneoverlegens vurdering av situasjonen totalt sett i Salten er at det likevel er riktig for oss å være med på innføring av strengere tiltak. - Det viktigste for oss er å redusere mobilitet over kommunegrensene, det vil si å redusere reising og kontakter på tvers av kommuner, sier kommuneoverlege Elisabeth Richter. - Er vi raske med å innføre strengere tiltak, kan vi få stoppet smittespredning og ha håp om at vi raskt kan åpne mer opp igjen, mener hun. 

De nye tiltakene innføres i første omgang for én uke. Kriseledelsen i kommunen følger situasjonen videre.  

-Vi vil understreke viktigheten av å sette seg inn i de nye reglene som nå skal gjelde, sier ordfører Britt Kristoffersen. 

-Vi vil også gjenta noen anbefalinger som fortsatt er veldig aktuelle: 

  • Unngå reiser som ikke er strengt nødvendig! 
  • Hvis du reiser til en kommune med mindre strenge tiltak enn kommunen du kommer fra, ber vi deg om at du tar med deg de strengeste reglene. 

- Vi anbefaler også sterkt å holde to meter avstand til andre. I forskriften blir det nå påbud om bruk av munnbind i en del situasjoner hvis du ikke greier å holde minst én meters avstand. Men hold helst to meter, når du kan det, understreker ordføreren. 

Selv om vi ber folk unngå unødvendig reising, er det ikke forbudt å reise på hytta til nabokommunen. Husk på:  

  • smittevern underveis og på feriestedet,  
  • reis da med de du bor med eller tilsvarende nære,  
  • gjør helst innkjøpene i din kommune før avreise og hold avstand til andre. 

Se pressekonferanse med informasjon fra Bodø kommune og Statsforvalteren i Nordland her.

Innfører regionale tiltak i ti kommuner i Nordland (regjeringen.no)