Prosjektleder Hanne Østerdal forklarer at samarbeidet handler om tre hovedområder:
- Mobilitet på fritiden
- Inkluderende møteplasser
- Tilknytning til lokalt arbeidsliv
Disse temaene skal bidra til å gjøre fritidsaktiviteter og sosiale møteplasser mer tilgjengelige, samtidig som unge får tettere kontakt med næringslivet i sine lokalsamfunn.
I Hábmer-Hamarøy har kommunen fått støtte til flere spennende tiltak. Prosjektet Ándáris bussa-Andreas buss, med folkehelsekoordinator Kristin Green Johnsen som prosjektleder, skal legge til rette for bedre transportløsninger for ungdom. I tillegg leder fritidsleder Gerda Jaanus prosjektet Gullut-Å høre til, som fokuserer på å skape inkluderende møteplasser for barn og unge.
10. og 11. juni 2025 samlet alle pilotkommunene seg i Bodø for sin andre samling, for å utveksle erfaringer og utfordringer. Her presenterte hvert prosjekt sine løsninger, og Nordland fylkeskommune delte sine forventninger til pilotene fremover.
Samarbeidet viser et sterkt engasjement for å skape et mer inkluderende og tilgjengelig Nordland, der barn og unge opplever tilhørighet og muligheter til å delta i lokalmiljøet. På samlingen ble det også informert om følgeforskningen i forbindelse med pilotene, av Nordlandsforskning, hvor de skal følge prosessene.