Som dere vet, står verden midt oppe i en global krise. Kommuneoverlegen ønsker med dette å formidle at denne krisen på ingen måte er over. Norge har klart å trykke ned smittespredningen takket være en enorm dugnad i befolkning og næringsliv. Norge åpner gradvis opp for både reiser og arrangement, og vi har allerede fått de første meldingene om smittespredning på norske sykehus og økning av smitte i noen kommuner i landet. Det forventes økning av smitte i sommer og utover høsten, og dermed risiko for at Norge må stenge ned igjen.

Hamarøy kommunes sitt helsevesen er presset og vi er langt fra nærmeste sykehus. Vi vil ha utfordringer med å håndtere et større smitteutbrudd her, og det vil gå på bekostning av andre ting. Det er derfor  viktig at vi her på Hamarøy fortsetter å ha kontroll over det vi kan ha kontroll over. Gode smittevernrutiner, muliggjøre avstand mellom besøkere og muliggjøre rask smitteoppsporing. 

Regjeringen har besluttet om at for eksempel serveringssteder kan holde åpent, så lenge driften er smittevernfaglig forsvarlig. For arrangører av samlinger finnes det flere retningslinjer som må følges for å få lov til å ha større arrangementer. Det finnes også regler for overnattingssteder og campingplasser. Kravene er samlet i en ny forskrift "covid-19-forskriften". 

Kommuneoverlegen oppfordrer til å følge bransjeveiledere og reglement for arrangement. Ansvaret hviler på arrangør for å ivareta de tiltakene som kreves for å kunne holde åpent og gjennomføre arrangement der et større antall personer samles. 

Bransjeveiledere finner dere her: 

Regler for arrangement der man samler et større antall mennesker.

Generell veileder: 

Hvis dere har spørsmål rundt for eksempel smittevernrutiner eller risikovurderinger, er dere velkommen å ta kontakt med kommunen eller kommuneoverlegen. 

Ha en fin sommer!