Servicekontoret 6 feb
Vi er samisk kommune. Foto: Svetlana Gracheva

På Skutvik har elevene ved Hamarøy montessoriskole blant annet partert reinslakt til sin egen bidos. På Oppeid skole har elevene laget både suovas, gákko og bidos. De har laget duodjeprodukter og lært litt lulesamisk språk. Drag skole har hatt sin tradisjonelle markering med uteaktiviteter, bål og mat. Også de andre barnehagene og skolene har jobbet med forskjellige tema.

Biblioteket har fokus på samisk språk og litteratur, og deler aktuelle bokanbefalinger i sine utstillinger og i sosiale medier. Omsorgssentrene i kommunen vil også ha ulike markeringer med flagg, kulturelle innslag, tradisjonell mat og kaker.

Samisk kultur blir synliggjort og verdsatt i hele Hamarøy.

Lørdag 6. februar skal vi feire samenes nasjonaldag.

Til årets markering blir det en digital produksjon som mange har jobbet lenge med. Både barn og voksne bidrar med musikk, fortellinger og intervju. Videoen blir tilgjengelig på kommunens hjemmesider kl. 10.00. Jeg gleder meg til å se den og tror at det blir en verdig og fin alternativ markering av Samenes nasjonaldag i Hamarøy kommune og på Árran. 

Vi skulle selvfølgelig ønske det annerledes. Samenes nasjonaldag er en viktig dag for å gjøre synlig og formidle stolthet av samisk språk, kultur og identitet. Det er en festdag og vi vil jo gjerne samles for å feire i lag. Det var en glede å få delta i feiringen av dagen for et år siden, med flere aktiviteter på skolene og en flott markering på Árran på ettermiddagen, med både taler og kulturinnslag.

Covid-19-pandemien har satt rammene for både hverdagsliv og fest gjennom det siste året. Både nasjonale regler og lokal smitte har begrenset oss i å leve våre liv slik vi helst ønsker det. Det kan være tungt når det varer lenge, og ekstra vanskelig når det er viktige merkedager som ikke får bli slik som vi helst vil. Mange kan kjenne på savn og ensomhet, fordi vi ikke møter andre like mye som før.

Jeg tror det er viktig å finne ting å glede seg over. Å se verdi i det vi fortsatt kan gjøre, og ønske nye løsninger velkommen, når ikke alt er som før. Den digitale markeringen av 6. februar er en slik løsning. Jeg håper den kan være til glede og gi en opplevelse av at vi likevel får feire sammen.

Jeg håper folk vil fylle dagen med positivt innhold. Lag god mat, bruk kofta, gjør dagen til en fest sammen med dine nærmeste. I ei tid der vi må begrense besøk, er det også fint å være ute. En dag på isen på skøyter, eller en tur i marka kan vi gjøre sammen, på avstand. Nærhet til naturen gjør godt.

Kanskje møtes vi med samisk flagg på en fjelltopp på lørdag?

Kake 6 feb
Samefolkets dag feires med kake. Foto: Svetlana Gracheva

Nuorttan Juoksanástij vuolen
dáppen ráfes Sámeednam.
Duottarduogen duottar vuojnnu,
jávre sledju lahkalakkoj.
Tjåhkå allen, båre tjæron
allánaddi alme vuosstij.
Jågå skåvvi, vuome sjåvvi
tsáhki tsækko stállenjárga
máradiddje merajda.

Langt mot nord under Karlsvognen
sakte stiger Samelandet:
Vidde seg bak vidde strekker,
sjø ved sjø hvor øyet rekker.
Lier, åser, snaue rabber
hever seg mot himmelbrynet.
Elver bruser, skoger suser,
stålgrå, steile fjell-nes skyter
mot det ville hav seg ut.

Fra Sámi soga lávlla av Isak Saba

 

Jeg ønsker alle hjertelig til lykke med dagen, la den fylles med stolthet og glede.

Britt Kristoffersen, ordfører