Kjære innbyggere i Hábmer – Hamarøy!

Det er mange som har stått på for oss de siste ukene, blant annet i helsevesenet, innen renhold og i matvarehandelen. Vi som er foreldre har fått kjenne på at gode lærere ikke er så lett å erstatte. Noen av oss er i disse dager usikre på om vi har en jobb å komme tilbake til. En del av bedriftene våre strever med å holde seg i gang. Landet vårt er i en situasjon som er nesten uvirkelig. 

Jeg opplever at hamarøyværingene tar råd og anbefalinger på alvor og er tålmodige i denne nye tida. Takk til dere alle sammen!   

Nå nærmer det seg påskeferie og det kan kjennes vemodig at det er mange ting vi ikke kan gjøre som vanlig. Det er best å bli hjemme i år. Heldigvis har vi flott natur og mange muligheter til å gå på ski, gå turer i fjæra, grille pølser og andre aktiviteter i nærmiljøet vårt. Bruk disse mulighetene! 

Vi krysser fingrene for godt vær slik at vi kan nyte kortreist påske i lag med de nærmeste.
Prøv å finne pusterom og glede i dagene fremover. Vi står 'an av i lag. God påske! 

Britt Kristoffersen
Suohkanoajvve - ordfører

Dagens arbeid

Kommunes kriseledelse har nylig hatt møte med politioverbetjent Aslak Finvik i tilknytning til koronasituasjonen i landet. Politiet er en viktig samarbeidspartner for kommunen og møtet kom i stand for å utveksle informasjon og erfaringer.

Det er innført nasjonale regler som det kan bli aktuelt for politiet å følge opp. Det gjelder både påbud om å være i karantene 14 dager etter utenlandsreise, og forbud mot å overnatte i sin fritidsbolig eller hytte i en annen kommunen enn der man har folkeregistrert adresse.

Hamarøy kommune har i tillegg anmodet om at folk heller ikke reiser på hytta i egen kommune, der det ikke er adkomst via vei. Dersom noen blir syk og må ha hjelp, utsettes hjelpemannskaper for smitte og ambulanse eller helikopter må smittevaskes. Denne beredskapen er sårbar i disse tider.

Hamarøy er i den heldige situasjonen at det fortsatt ikke er påvist noen tilfeller av koronavirus. - Vi må regne med å få smitte hit også, men vi håper å få så mye tid på oss som mulig før det skjer, sier ordfører Britt Kristoffersen. - Jo mer tid vi har, desto bedre kan vi planlegge og ruste opp for å takle en situasjon med smittespredning.

Hamarøy kommune har inntrykk av at folk stort sett følger de råd og anbefalinger som er gitt både nasjonalt og lokalt. Det er viktig at det fortsetter. – Innsatsen som den enkelte gjør er viktig. Dette skal vi komme oss gjennom i lag, sier ordføreren.

Politioverbetjent Aslak Finvik er enig. – Folk i Hamarøy har vært flinke til å følge opp. Fortsetter vi å følge alle gode anbefalinger så har vi det rimelig greit her, sier han.

Kommunen og politiet vil fortsette sin dialog i tida fremover. Sammen oppfordrer de til at folk gjør det beste ut av situasjonen.  Nå som påska står for tur oppfordrer Aslak Finvik til at folk bruker sunn fornuft.  - I år bør folk bli hjemme i påska. Det kommer ei tid der vi kan legge dette bak oss, sier han.

Forskrift om utvidet karantenebestemmelse

For å forebygge og begrense smitte, og beskytte sårbare grupper har Hábmera suohkan – Hamarøy kommune v/kommuneoverlegen med hjemmel i smittevernloven vedtatt lokal forskrift om utvidede karantenebestemmelser. Første vedtak ble gjort 17. mars og er deretter fornyet.

Alle som ankommer Hamarøy kommune etter reiser sør for Nordland fylke ilegges hjemmekarantene i 14 dager. Det er gitt mulighet for dispensasjon slik at dette ikke skal være til hinder for næringslivet. Det skal heller ikke hindre barn med delt bosted i å reise mellom sine hjem. Forskriften er begrunnet i smittespredningen som vi ser i landet. Hamarøy har så langt ikke fått påvist koronasmitte. Lenger sør er situasjonen annerledes.

Over hele landet gjelder at folk må vurdere nødvendigheten av sine reiser. Dette er ikke tida for fritidsreiser. Kommer du likevel reisende til Hamarøy etter opphold sør for Nordland, må du følge de samme begrensninger som andre som skal ha hjemmekarantene.