I forbindelse med smitteutbruddene i Salten i mars ble det innført flere forskrifter i regionen, for å forhindre smittespredning. Da vedtok Regjeringen at covid-forskriftens 5A skulle gjelde for Bodø og 5C for øvrige Salten-kommuner.

Torsdag 8. april hadde Statsforvalteren i Nordland og Saltenkommunene møte, der alle var enige om at smittesituasjonen i Salten er så tilfredsstillende at det ikke er behov for å forlenge de regionale forskriftene. Vi vil følge nasjonale tiltak fra midnatt 12. april. Det utgjør lite forskjell for 5C-kommunene akkurat nå, men de nasjonale anbefalingene og reglene vil igjen bli revidert 14. april.  

Lav terskel for testing gir god oversikt

Kommunen tester om lag 16-17 personer hver dag. Det er viktig at alle som opplever nyoppståtte symptomer i luftveiene eller mistenker korona, tar kontakt på test-telefon 477 66 557 for å avtale tidspunkt for testing. Åpningstider for test-telefon ukedager kl. 9.00 - 12.00 og 13.00 - 15.00. 

-Jeg er helt overbevist om at hyppig «lavterskeltesting» blir en vinnende strategi i forbindelse med gjenåpningen av Norge, og jeg håper at vi sammen kan fortsette å jobbe for å holde smittetallene nede slik at vi snart kan begynne å leve mere normalt igjen, sier kommuneoverlege Elisabeth Richter. 

Kommunen er kjent med at en del ungdommer har deltatt i en sosial sammenkomst like etter påskeferien. -Vi har ingen konkret mistanke om smitte, men som i resten av landet er det viktig å være oppmerksom på hvordan påskeferie og reising kan påvirke smitteutviklingen etterpå, sier kommuneoverlegen. -Vi vet at Knut Hamsun vgs har et oversiktlig skolemiljø og at ungdommene våre er en fin gjeng som jevnt over tar mye ansvar og har ofret mye under pandemien, sier ordfører Britt Kristoffersen.

-Vi skjønner at noen kan glemme seg litt når gjensynsgleden er stor. Da er det veldig bra at vi får komme tidlig på banen og tilby testing for å være føre var, mener ordføreren. -Vi håper at det snart blir lettere for både barn og unge, og oss voksne å ha flere aktiviteter og mer sosial kontakt fremover.

-Vi har virkelig fine skoleungdommer her på Hamarøy, bekrefter kommuneoverlegen. -Både jeg og kommunen setter stor pris på at de stiller opp på frivillig testing når vi har kommet med tilbudet, sier Elisabeth Richter. -Tilbudet om testing er for å lette litt på bekymringene rundt at det skulle oppstå smitte etter samlingen av elever fra flere trinn. Når noen blir testet, skal de være i karantene mens de venter på prøvesvar, minner hun om. - Hamarøyværingene har hele veien vært med oss på laget for å klare utfordringene med pandemien og jeg føler at vi står sammen i disse utfordrende tider.

Nasjonale tiltak

De nasjonale anbefalingene som følges fra og med 12. april er:  

  • Alle bør begrense sosial kontakt mest mulig. 
  • Hold 2 meter avstand til andre der det er mulig, bortsett fra dem du bor med, kjæresten din eller 1-2 faste kontakter om du bor alene. Dette vil ikke gjelde for helsetjenesten, barnehager og skoler, eller andre tjenester for sårbare grupper der det i praksis kan hindre normal drift av tjenestene  
  • Maks to gjester på besøk 
  • Skjenkeforbud 
  • Hjemmekontor for alle som har mulighet til dette. 
  • Alle arrangementer bør utsettes eller avlyses. Regler hvis arrangementet likevel må avholdes: 
    -Maks ti personer på private sammenkomster utenom i eget hjem, som for eksempel en bursdag i leid lokale. 
    -Maks ti personer på innendørs arrangement, likevel 20 personer hvor alle i publikum sitter på faste tilviste plasser. 
    -Inntil 50 personer i begravelser og bisettelser.  
    -Maks 50 personer på innendørs idrettsarrangement for barn og unge under 20 år som tilhører idrettslag i samme kommune. 
    -Maks 50 personer på arrangementer utendørs. 

Les alle nasjonale tiltak her

Regjeringens plan for gradvis gjenåpning av Norge.