Status i Hamarøy

Det er ingen nye positive prøver i Hábmer-Hamarøy de siste dagene. Det er testet et lite antall hver dag. - Vi meldte om 1 positivt svar tidligere i uka.  

Vi har også et lite antall nærkontakter som sitter i karantene hos oss, tilknyttet smittetilfeller i andre kommuner. 

Status i vår egen kommune er dermed oversiktlig.  -Vi er likevel bekymret for, og forberedt på, at det kan komme smitte hit også, sier kommuneoverlege Elisabeth Richter. -De fleste tilfellene av smitte i Salten nå ser ut til å være av den sørafrikanske varianten. Den er lettere smittsom, og vil dermed kunne spre seg raskere.

Forebygg smittespredning

 

- Da har det mye å si at alle har gjort det de kan for å begrense mulige smittekjeder i forveien, mener ordføreren. - Vi har jo hatt et smitteutbrudd tidligere, og erfart at våre innbyggere er veldig flinke når det gjelder, sier hun. – Vi oppfordrer nå til økt bevissthet om covid-19 igjen: Unngå unødvendige reiser, og om du må reise, så skal personer som beveger seg mellom ulike kommuner forholde seg til de strengeste reglene av de kommuner de ferdes mellom.

Det er også svært viktig å begrense sine kontakter. Ha få nærkontakter, og å holde minst 2 meter avstand i situasjoner der kontakten varer over et kvarter.

Redusert sosial kontakt

-Det vi ser i Saltenkommunene nå er at det er få i høyere aldersgrupper som er smittet. De eldre har nok tatt sine forholdsregler. Det er voksne under 45 år som peker seg ut i statistikken, forteller kommuneoverlege Richter. – Det er ikke vanskelig å se for seg at folk som er i en fase der man er i jobb og har barn, i tillegg til sosial kontakt og aktiviteter på fritida, har noen flere kontakter gjennom uka, sier ordføreren. – Men det betyr også at disse rett og slett må være mer obs på at summen av kontakter over noen dager ikke må bli for stor, understreker Kristoffersen. – Ved ei smittesporing kartlegges alle nærkontakter 48 timer før man fikk symptomer, eller før den positive prøven ble tatt, bekrefter kommuneoverlege Elisabeth Richter. – Derfor anbefaler vi også hjemmekontor for de som kan ha det. Vurdér også sosial kontakt og festlige sammenkomster, minner hun om.

 

Vaksinestatus

Vaksinasjonsarbeidet går sin gang i Hábmer – Hamarøy, og har denne uka foregått i lokaler på HIS.

-Dette fungerer så godt! melder ledende helsesykepleier Aid Olsen. - Teknisk avdelings rigging av lokalene er en innertier. Sanitetskvinnene gjør en flott jobb med hyggelig mottak av personer og utdeling av munnbind. Alt det datatekniske fungerer godt. Vi får godt renhold og smittevask og i det hele tatt fungerer alt sømløst og perfekt!

Det er gitt 70 førstegangsdoser med AstraZeneca-vaksinen som går til helsepersonell.

Rundt 180 personer fra prioriterte grupper er nå fullvaksinert med to doser Comirnaty fra Pfizer.