Drag skole Lars Filip Paulsen Ann Irene Sæter Ingrid Kintel
Samisk rådgiver Lars Filip Paulsen, varaordfører Ann Irene Sæter og rektor på Drag skole Ingrid Kintel. Foto: Hamarøy kommune

30-årsjubileum med samisk språk

6. februar hadde Ájluovta skåvllå - Drag skole 30-årsjubileum med samisk førstespråksundervisning. Dette skoleåret er det 30 år siden opplæringa ble etablert slik vi kjenner den i dag, med samiske klasser. Det er virkelig noe å feire og være stolt over, og dette markerte skolen med et festmåltid med inviterte gjester.

Les mer om feiring og se bilder her.

Dagsprosjekt 4 5 klasse Oppeid skole ny
5. og 6. klasse har hatt et dagsprosjekt. Foto: Hamarøy kommune

Flaggheising og aktiviteter på Oppeid skole

Etter flaggheising på Oppeid skole holdt ordfører Britt Kristoffersen en tale for dagen, og alle sang den samiske nasjonalsangen. Se video fra flaggheising på Oppeid skole her.

Elever hadde ulike faglige innslag/aktiviteter på skolen uka før/resten av uka. Det var lesing og lytting historier på samisk (Sissel Horndal), quiz med samisk språk, kultur og historie som tema, ulike duodje-prosjekter denne perioden. Småskola har pyntet SFO lokaler.

5. og 6. klasse har hatt et dagsprosjekt. Der de omgjorde reingevir til skaft på ostehøvler (vuosstáhievvil). Det ble også laget ulike andre produkter - og målet har vært gjenbruk, det å bruke naturmaterialer til nyttige formål. Elevene har fått kjenne på hvor hardt og sterkt hornmaterialet er! «Denne vil nok vare lenge!»
 

Innhavet Forteller om duodjekunsten og de flotte koftene
Forteller om duodjekunsten og de flotte koftene. Foto: Hamarøy kommune

Samefolkets dag(er) ved Innhavet Oppvekstsenter

I barnehagen ved Innhavet Oppvekstsenter har barna vært så heldige at samenes nasjonaldag, ikke bare ble feiret den 6. februar, men i hele uke 5 og 6. Takket dedikerte og kompetente voksne på enheten har barna lyttet, lekt og lært med stor fasinasjon.

Tanken om at hele oppvekstsenteret skulle flyttes utendørs og «til skogs» denne dagen, ble på grunn av et ufyselig vær endret, slik at vårt egen innen- og utendørsareal ble tatt i bruk denne dagen. 

Skolens tilnærming til nasjonaldagen ble gjennom ulik tematisering, lek og mat formidlet på en minne- og lærerik måte.

Åpning av kunstutstiling Árran
Åpning av utstillingen av garraduodje (hardsløyd) fra elevene ved Hábmera kultuvrraskåvllå/Hamarøy kulturskole. Foto: Árran

Feiring på Árran

Dagen ble behørig feiret med flere programpunkter og mange gjester, spesielt av barn og unge. Det var åpning av kulturskolens duodjeutstilling, lansering av boka «Samiske kvinner og samfunnsdeltakelse» av Harrieth Aira, sang ved Hábmera Jiena sammen med Hamarøy vokalensemble og konsert med Hábmera kultuvrraskåvllå/Hamarøy kulturskole. Les mer om arrangementer rund dagen på Árran sin side.

Strikk og lytt Oppeid bibliotek
Strikk og lytt på Oppeid bibliotek. Foto: Hamarøy kommune

Hovedbiblioteket på Oppeid

Strikk og lytt i samarbeid med Sametingets bibliotek. Harrieth Aira fortalte om og leste fra boka "Samiske kvinner og samfunnsdeltakelse".